fallback

Преглед на печата за 5 ноември

08:29 | 05.11.19 г.

Чиновническа грешка "увеличи" със 100 000 столичните избиратели

в. Сега

Доверието в държавните институции, ангажирани с изборния процес, понесе пореден удар, след като вчера излезе наяве абсурдна чиновническа грешка. На сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) беше отбелязано, че имащите право на глас на първия тур на местните избори са 1 165 955. За балотажа обаче е посочено, че броят им е 1 064 772, или с около 100 хиляди по-малко. Информацията взриви социалните мрежи и породи съмнения, че има нередности в провеждането на изборите. Макар че първоначално отклоняваше официалните коментари, в края на деня ЦИК се принуди да излезе със становище, от което стана ясно, че отговорността е на областната администрация на София-град. Говорителят на комисията Александър Андреев изтъкна, че органът не разполага със собствена база данни за избирателите, а работи с информацията, която му предоставят областната администрация и общинските избирателни комисии. Двата източника са изпратили на ЦИК различни данни, но „поради техническа грешка“ е било използвано числото, предоставено от областната администрация. Вярната информация била на ОИКСофия, която изчислява столичните избиратели на 1 064 705.

Борисов се готви да посече кметовете си звезди

в. Сега

Почти революционна промяна се готви да въведе в ГЕРБ Бойко Борисов. Партийният лидер ще наложи таван от 3 мандата на кметовете на ГЕРБ. Мотивът му е, че така ще се елиминира рискът да се превърнат в местни феодали. Идеята си той сподели след обявяването на окончателните изборни резултати, които показаха, че ГЕРБ търпи поражения в редица областни градове. Борисов се опита да обърне загубите в доказателство за своята политическа прозорливост. По думите му на последната национална партийна конференция предупредил делегатите, че „в някои от структурите на страната са се превърнали в деребеи и точно в тези градове загубихме“. „След „Апартаментгейт“, след на Манолев къщите по Сандански, как да победиш? Или Камбитов, дето играят ръченица с пари на чело? И хората там дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия, но наказаха тези, които не са се държали прилично“, обясни той. А накрая разкри и мярката, която възнамерява да наложи на партията: „Сега ще вземем решение - повече от 3 пъти кандидат за кмет няма да имаме“.

ГЕРБ е любима партия на ромите и на втория тур

в. Сега

И на втория тур на местните избори големите ромски квартали в София, Пловдив и Варна застанаха отчетливо зад кандидати на ГЕРБ. В столицата изборните секции в две ромски училища донесоха на Йорданка Фандъкова близо 5000 гласа. Ромският вот реши изборите за районен кмет в София поне в един район. Видимо е предпочитанието към ГЕРБ на ромите и в Пловдив, и във Варна. 1911 гласа събира Йорданка Фандъкова в избирателните секции, разположени в 75-о училище в столичния квартал "Факултета", показва справка в протоколите от изборите. В тези секции Мая Манолова печели едва 314 гласа. Подобно е съотношението на силите и в избора за районен кмет на "Красна поляна", към който принадлежи ромският квартал. Тук кандидатът на ГЕРБ Иван Чакъров събира 1883 гласа срещу независимия Георги Миланов с 232 гласа. Разликата между двамата във "Факултета" е толкова голяма, че може да се обясни и окончателното класиране - Чакъров спечели местните избори в района с едва 556 гласа преднина пред Миланов.

14% от стоковия ни износ се пада на металургията

в. Монитор

България заема девето място по стойност на произведена продукция в цветната металургия от 28-те страни членки на ЕС. Това каза изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова, цитирана от „Фокус”.

По думите й, металургичната индустрия е един от основните сектори на икономиката и се развива успешно, а държавата ни е конкурентноспособна на останалите страни в ЕС. Само за 2018 г. износът в този сектор е на стойност близо 7,8 млрд. лв., което е 14% от стоковия износ на страната ни, уточни тя. “Това се дължи на големите инвестиции на предприятията, които бяха успешно приватизирани и през годините доказаха жизнеспособност и конкурентоспособност. 

Студенти теглят до 8 бона за работа в чужбина

в. Монитор

Студентите у нас теглят между 5000 и 8000 лева кредит, за да могат да работят през лятото в чужбина. Сумата обикновено покрива разходите за транспорт, докато някои използват парите, за да платят и семестриалните си такси в чуждестранен университет. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) Деян Василев за „Монитор”.

Рядкост е студенти да се допитват до кредитни консултанти. Обикновено това го правят родители, които искат да теглят сума, защото децата им нямат достатъчно доходи. „Това са големи изключения - понякога родители теглят ипотеки, за да купят жилище на децата си”, каза Василев. 

АЕЦ “Козлодуй” с рекордна печалба от 308 млн. лева, почти се е удвоила за година

в. 24 часа

308 млн. лв. е печалбата на АЕЦ “Козлодуй” за деветте месеца на годината, показват финансовите отчети на държавната енергетика. Това е почти двойно повече, отколкото за същия период на 2018 г. И то при условие, че КЕВР задължи централата да продава 55,5% повече ток на регулирания пазар и намали цената за бита и малкия бизнес с 10 ст. за мвтч. Приходите на централата са малко над 1 млрд. лв. и са със 181 млн. лв. повече от същия период. АЕЦ “Козлодуй”, чийто шеф е Наско Михов, е с 530 млн. лв. парична наличност.

Строителен бум на нови заводи в Пловдив и Стара Загора

в. 24 часа

Броят на издадените разрешителни и на започнатото строителство на такива сгради в тези две области нараства на фона на жилищните и административните сгради, които бележат спад. В индустриалните имоти статистиката поставя заводите, складовете, селскостопанските сгради, хотелите и всички други сгради, които не са с жилищно предназначение и не са офиси или търговски сгради. В област Стара Загора например през третото тримесечие са издадени 146 нови разрешителни за строеж на индустриални имоти с обща разгърната застроена площ 36 507 кв. м. Това е с около 30% повече, отколкото издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в същата област. В Пловдив разрешителните са по-малко като брой – 89, но площта е над три пъти повече - 121 771 квадрата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback