fallback

Преглед на печата

08:25 | 18.10.05 г.

МВФ изумен от броя на инвалидите

в. Сега

Големият брой на хората с увреждания у нас изненада ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншилд. По данни на социалното министерство те са около 400 000 души, а според Националния статистически институт - 300 000. В момента Агенцията за хората с увреждания подготвя регистър за броя и възрастта им, както и за вида на увреждането им.

На среща със социалния министър Емилия Масларова вчера Фликеншилд препоръча да се затегнат мерките по освидетелстването на инвалидите. Основната причина за неестествено високия брой инвалиди са привилегиите и добавките, които получават хората с увреждания. От 1 юни пенсията за намалена работоспособност над 90% е 84 лв. При по-леката инвалидност е съответно 78 лв. и 63 лв.

Започва ударна компютризация на администрацията

Десет пъти повече служители тръгват на курс по чужди езици, за да запазят работата си

в. Сега

Министър Николай Василев обяви вчера, че задача N1 пред него е спешната компютризация на държавната администрация. Той се закани да направи необходимото, за да я превърне в приоритет и на кабинета. Василев обяви, че вече е подготвил предложение до финансовия министър Пламен Орешарски за отпускане на средства за масова подмяна на компютрите на чиновниците с нови и въвеждане на високоскоростен интернет. В сектора работят 85 000 души и за техника ще са нужни около 30 млн. лв.

"Това е една много евтина реформа", обясни администратор щ1 на републиката по време на конференция за управлението на човешките ресурси в сектора. Той съобщи, че в момента в нито една администрация няма достъп до високоскоростен интернет, а въвеждането му не излизало никак скъпо. Като пример министърът посочи училищата.

Летищата ни са тесни за туристите

Гостите се оплакват, че чакат с часове, за да си вземат багажа

в. Стандарт

Летищата във Варна и Бургас са изключително тесни за нашата туристическа дейност. Затова има много оплаквания от фирми, туроператори и авиокомпании, каза шефът на "Албена" АД Красимир Станев. Туристите чакали с часове особено в пиковите дни неделя и понеделник, за да стигнат до пропускателния вход, да минат през митническите служби и да вземат багажа си.

Този хаос не е в интерес на сигурността, предупреди Станев. Според него делата, които се водят сега за концесията на аеропортовете, блокират туристическия бизнес.

"Албена" АД ще кандидатства в конкурса за концесия на яхтеното пристанище в Балчик, съобщи курортният шеф. Курортът е без пристанище, а няма смисъл да строи, след като има толкова близо хубав яхтпорт с възможности да бъде разширен. Освен това предстои да се свърже окончателно Балчик с Албена чрез бетонната алея - Дамбата. Албена ще участва в конкурса чрез консорциум с чужди фирми, но решението все още се обмисля.

София остава без депо за опасни утайки

"Омонит" не пускат контрола над водата, трябвало да я надзирават до 2010 г.

в. Новинар

София е пред нова криза с отпадъците, като този път проблемът е с утайките от пречиствателната станция "Кубратово". Това става ясно от писмо на представителя на общината в борда на "Софийска вода" Светозар Стоянов, което общинската комисия по водоснабдяване разгледа вчера. Сега утайките се карат в рудник, собственост на "Кремиковци" АД, но договорът за ползването на депото изтича в средата на декември. Директорът на комбината Валентин Захариев е предупредил общината за това още в края на юни. Мотивите на Захариев да прекрати достъпа до площадката са, че не са спазени изискванията и препоръките за изхвърляне на вредните утайки.

В писмото до столичния кмет той е написал: "В разрез с препоръките се изсипват нестабилизирани утайки, няма изкопани траншеи и върху вредните вещества не се насипва пръст всеки ден. Утайките са източник на неприятни миризми и освен че предизвикват недоволството на населението от района, носят здравен риск." Отговорност за неизпълнението на предписанията носи общинската администрация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
fallback