fallback

Съдът утвърди оздравителната програма на "Ново Химко"

Според поетите ангажименти "Ново Химко" ще трябва да изплати задълженията си от над 160 млн. лева в срок от 10 години след тригодишен гратисен период

10:56 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Дружеството планира големи инвестиции в реконструкция на производствените мощности; снимка: Investor.bg

Окръжният съдия на Враца Цветана Михайлова утвърди с решение на съда оздравителната програма за възстановяване на завод "Ново Химко" АД, предложена на 30 септември тази година на събрание на кредиторите от синдиците на обявеното в несъстоятелност дружество "Химко" и учреденото наскоро дружество "Ново Химко" АД, съобщи съдия Михайлова, цитирана от Dnes.bg.

По-рано кредиторите отхвърлиха оздравителния план на основния акционер "Интер РАО България" АД и се довериха на "Ново Химко" заради гаранцията, която дава за годишна доставка на 500 млн. кубически метра природен газ директно за торовия завод чрез руската компания "Газекспорт", както и заради гарантираните международни пазари чрез швейцарската фирма "Индагро".

Окръжният съдия назначи Надзорен съвет в състав от трима души - синдиците Борис Борисов и Андон Роков, и представителя на кредиторите Костадин Танков, които ще следят за изпълнението на оздравителната програма.

Според поетите ангажименти "Ново Химко" ще трябва да изплати задълженията си от над 160 млн. лева в срок от 10 години след тригодишен гратисен период.

Дружеството планира големи инвестиции в реконструкция на производствените мощности за амоняк и карбамид, като 22 млн. долара ще бъдат вложени в екологични дейности. Предвижда се да бъде изградена нова инфраструктура с терминал и ж.п. гара.

Съдия Михайлова уточни, че с това решение се прекратява производството по несъстоятелност на торовото дружество "Химко" и се указва на синдиците да сключат договор с "Ново Химко"АД за покупко-продажба на акциите на дружеството. Сега те са собственост на кипърските компании "Ай Ви Ес Си Трейдинг" и "Джак Ойл Лимитид", и на швейцарската "Индагро".

Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок след обнародването му в Държавен вестник.

Към момента акциите на Химко отбелязват спад от 12,2% спрямо цената си от петък до 0,43 лв.

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 02.09.22 г.
fallback