fallback

Преглед на печата за 8 октомври

08:06 | 08.10.19 г. 1

МОН отпуска над 1 млн. лв. за подкрепа на ромски ученици

в. Сега

1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати, съобщиха от центъра пред "Сега".

200 туристи чакат 350 бона обезщетение от застрахователя на „Астрал Холидейз“

в. Монитор

Общо 251 са засегнатите от обявилия фалит туристически оператор "Астрал Холидейз". От тях 200 туристи ще получат 350 000 лв. обезщетения, стана ясно на брифинг на ресорният министър Николина Ангелкова заедно с представители на „Астрал Холидейз“ и застрахователното дружество „Уника“.

Засегнатите трябва първо да се обърнат към офисите на обявилия несъстоятелност туроператор, а след това  към астрахователя на спрелия работа туроператор „Уника“. Застраховката на "Астрал холидейз" е на стойност 700 000 лева и всички пострадали туристи ще получат парите си, съобщиха изпълнителните директори на туроператора Христо Гълбачев и на "Уника" Николай Генчев.

8700 непълнолетни с разрешителни за работа

в. Монитор

За първите 9 месеца на годината 8700 са издадените разрешителни за работа на непълнолетни у нас. Това е ръст с 12% на годишна база, заявиха от Главната инспекция по труда.

Има скок на издадените разрешителни за работа на непълнолетни, тъй като за същия период на миналата година те са били 7720, а през тази година са с 980 броя повече, коментират още от инспекцията. Няма никаква разлика в документите, които се изискват за наемане на лице, което не е навършило 18 години и останалите. Повечето от работещите непълнолетни са били в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Най-активно са наемани млади хора през лятото, когато са във ваканция, заявиха от още инспекцията.

30 наши фирми искат да изнасят за Виетнам

в. Труд

Tридесет български компании искат да изнасят продукти за Виетнам, както и да си сътрудничат с фирми в азиатската страна. Една от нашите компании е преработвател на сосове – майонеза, кетчуп и горчица. Те се надяват да стигнат до виетнамския пазар. Именно заради това фирмите се срещнаха очи в очи в рамките Българо-виетнамски бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за насърчаване на търговията на Социалистическа Република Виетнам (VIETRADE), съвместно с Посолството на Виетнам в София. Собственици на компании, които произвеждат характерни за азиатската страна продукти, презентираха в София своите възможности за внос или сътрудничество с български фирми.

Разглеждат АЕЦ„Белене” като красив международен проект

в. Труд

България е постъпила правилно като е платила руските реактори, поръчани на Русия за АЕЦ „Белене”, а проектът не робува вече на „тази догма – руски реактори, руска централа”. Това заяви на годишния форум на Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят подчерта, че е имал разговор по темата и с държавния секретар на САЩ Майк Помпео: „Американски турбини, френско-германско оборудване – би бил много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията”. „Имаме мого голям шанс да направим един много добър проект в ядрената енергетика с „Дженерал електрик” и „Росатом”. Имаме два български реактора. Ние като собственици можем да си търсим партньорите”, каза Борисов и допълни, че „трудно се вземат геостратегически решения”.

ВМЗ договаря износ на продукция за Египет

в. 24 часа

Председателят на Съвета на директорите на ВМЗ ЕАД Сопот Атанас Богданов и изпълнителният директор на държавното дружество инж. Иван Гецов бяха на официално посещение в Египет на 4 октомври, където се срещнаха с министъра на военното производство Мохамед ал-Асар и неговия екип. ВМЗ запозна домакините със своите производствени възможности и продуктовата гама. Обсъдени бяха различни форми на сътрудничество между българската оръжейница и военните заводи към египетското Министерство на отбраната. По време на срещата и дискусиите върху широк кръг въпроси стана ясно, че има реални възможности за взаимно сътрудничество. Двете страни се споразумяха да обменят посещения на технически делегации, за да уточнят конкретни параметри и да работят за тяхното изпълнение.

Около два пъти се очаква да нарасне стокообменът между България и Казахстан

в. 24 часа

Около два пъти се очаква да нарасне двустранният стокообмен между България и Казахстан за последната година. Това коментира в Русе посланикът на Казахстан у нас Темиртай Избастин, цитиран от БТА. Той обясни, че България внася от Казахстан нефтени продукти, пшеница, стоки от леката промишленост и метал. Нашата страна изнася за Казахстан продукти от леката промишленост, козметика, мебели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 09.09.22 г.
fallback