fallback

Преглед на печата за 1 октомври

08:18 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България ще догонва Европа, но със ситни стъпки

В. Сега

България ще догонва средните нива в Европейския съюз (ЕС) в икономиката, екологията, иновациите, образованието, социалните грижи и т.н., но с бавни, ситни стъпки. Това става ясно от Националната програма за развитие 2030, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет. 

Според помпозните общи фрази, с които е изпъстрен целият документ, "тази програма е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, детерминиращ визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление, включително техните териториални измерения". 

Програма "Конкурентоспособност" е сред лидерите по нередности

В. Сега

Единствената европрограма, насочена изцяло към бизнеса - "Иновации и конкурентоспособност", е в Топ 3 на направленията с наймного нередности. Тя е поставена на второ място по брой регистрирани сигнали за нарушения, като "жалбите" по нея са общо 208. Най-голям е броят на сигналите за нередности по програма "Региони в растеж" (443), а на трето място е "Околна среда" със 110 сигнала за нередности. Това разкрива нов доклад на Сметната палата, посветен на програма "Конкурентоспособност" в периода януари 2014 - юни 2018 година.

В същото време 30% от проверените около 1000 проекта в периода 2014 - 2020 г. се оказали с "несъответствия". До фирмите с нарушения са изпратени искания за допълнителни разяснения и предоставяне на допълнителна информация. В крайна сметка са прекратени шест договора с безвъзмездно финансиране, защото предприемачите не са спазили условията по тях. За този период не са одобрени и гарантирани разходи за над 780 000 лв., а са наложени финансови корекции за над 960 000 лв., става ясно от доклада на Сметната палата.

Поскъпването на жилищата вече е с части от процента

В. 24 часа

През второто тримесечие, което е сравнително силен сезон за имотния пазар, цените на жилищата в България почти навсякъде са се променили само с части от процента в сравнение с първите три месеца на годината. Това показват публикуваните в понеделник данни на НСИ за индекса на промяна на жилищните цени.

Увеличението на цените в сравнение с предното тримесечие е 0,6%, а в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 5%.

Болници дават до 74% от парите си за заплати на лекари и сестри

В. 24 часа

Държавни болници дават до 74% от общите си разходи за заплати на работещите в тях лекари, сестри и санитари, а в повечето за това перо отиват над половината от парите им. Това показват отчети за последните 3 месеца, които Министерството на здравеопазването публикува в понеделник.

Информация са дали общо 66 болници с над 50% държавно участие. В 46 от тях, или около 70%, разходите за заплати са между 51 и 74%.

Четирима кандидати за “Виваком”, американски фонд е най-сериозният

В. 24 часа

Четирима кандидати се конкурират да купят най-големия български телеком “Виваком”, научи “24 часа” от свои източници. Процедурата по продажбата бе стартирана преди няколко месеца, а инвестиционната банка “Лазард” е консултант.

“Юнайтед груп”, собственост на фондовете “БиСи партнърс” и Кей Кей Ар (KKR), и фондът “Провидънс екуити партнърс” участват със сигурност, пише американското издание “Файненшъл таймс”.

Според два източника, пряко запознати със ситуацията, и двата фонда са подали индикативни оферти и в момента се запознават със състоянието на телекома.

Печалбата на банките достигна 1,2 млрд. лв.

В. Труд

Печалбата на банките в страната към края на август достигна нов рекорд от 1,2 млрд. лв. Това е с 11,4%, или със 124 млн. лв. повече от реализираната печалба за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Една от причините за това е намалението на лошите кредити. Разходите за обезценка на предоставените от банките заеми от януари до август са 241 млн. лв., при 301 млн. лв. година по-рано. Сред другите причини за ръста на печалбата са увеличеното кредитиране при изключително ниски лихви по депозитите, както и банковите такси.

Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава със 135 млн. лв. (+0,2%) през август до 63,8 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като гражданите са по-активни от фирмите при взимането на нови заеми. Кредитите за домакинства нарастват с 1% (+233 млн. лв.), а тези за нефинансови предприятия намаляват с 0,4% (-130 млн. лв.). Увеличават се кредитите за сектор държавно управление (с 2,1%, или 16 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 0,4%, 15 млн. лв.).

Газът поевтинява, парното–не

В. Труд

Цената на природния газ се понижава незначително с 0,11% или с 0,05 лв./MWh от 1 октомври, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Това обаче няма да се отрази на цените на парното и тока, посочват от регулатора.

За четвъртото тримесечие цената на природния газ става 44,85 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

В нея влиза компонента “цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи” в размер на 44,03 лв./MWh и такса “обществена доставка” – 0,69 лв./MWh.

Финансовото министерство очаква излишък от над 1, 26 млрд. лв. по бюджета за септември

В. Монитор

Очаква се превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП)  към септември 2019 г. да бъде в размер от над 1, 26 млрд. лв.  или 1.1% от прогнозирания БВП, показват предварителни данни на министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП към септември 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 32 808.7 млн. лв., което е 74.8 % от годишния разчет. Спрямо периода януари-септември 2018 г. приходите по КФП нарастват с 3 645.1 млн. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на Европейски съюз (ЕС). Ръстът при данъчните приходи е в размер на 2 125.1 млн. лв., неданъчните приходи нарастват с 1 111 млн. лв., а приходите от помощи и дарения са с 409.1 млн. лв. нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 09.09.22 г.
fallback