fallback

БСК: Около 40% от реалните заплати се укриват

С намаляване на осигурителната тежест голяма част от тази сенчеста икономика ще излезе на светло

15:21 | 14.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

“Никой не може с точност да каже какъв е процентът на сенчестата икономика, но е обществена тайна, че в много предприятия не се декларират реалните размери на заплатите с цел укриване на осигуровки”, каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян на проведената среща в камарата с представители на Международния валутен фонд.

По негови оценки около 40 процента от реалните заплати биват укривани. С намаляване на осигурителната тежест голяма част от тази сенчеста икономика ще излезе на светло.

“Доволни сме от предложението на правителството за 5-процентно намаление на осигурителните вноски, но считаме, че едно по-голямо намаление щеше да има и по-голям ефект. Отчитаме обаче затрудненията на бюджета, включително покриването на щетите от наводненията. Затова разглеждаме това намаление като първа стъпка”, каза Тебеян.

Според Георги Шиваров, също заместник-председател на БСК, все още има какво да се желае по отношение на бизнес климата. По думите му у нас няма търговска политика, индустриална политика, нито реална иновационна политика.

„Създаденият Иновационен фонд оперира с крайно недостатъчно средства (5 млн. лв.), но дори и те не се изразходват ефективно. Не е ясно кои са приоритетните сектори на икономиката, към които следва да се прилага специална държавна политика. Не е ясно също така кои са приоритетните специалности във ВУЗ и как да бъде намален търговският дефицит“, заяви Шиваров.

По данни на Световната търговска организация средно около 60% от износа на всяка от страните от ЕС е за европейския пазар. За България този дял е 50 на сто, т.е. вече достигаме максимума от 60% възможност за износ за ЕС. В този контекст не е ясно каква ще е търговската политика на страната ни към други страни извън ЕС.

Според Дикран Тебеян негативно на бизнес климата в страната се отразява тромавото административно обслужване и бюрокрацията, включително липсата на реално въвеждане на услугата “едно гише”, все още недостатъчното разпространение на електронните услуги, бавното събиране на вземанията от длъжници и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 08.09.22 г.
fallback