fallback

Отложиха ОСА на МЗК Европа за 28 октомври

За шестмесечието на 2005 г. МЗК Европа обяви загуба от 209 хил. лв.

13:26 | 14.10.05 г.

Поради липса на кворум извънредното Общо събрание на Международна застрахователна компания "Европа" – АД, София бе отложено за 28 октомври 2005 г. На събранието ще се решава за промени в наименованието на дружеството и промяна на седалището и адреса на управление, както и промяна в броя на членовете на Съвета на директорите. От известно време в застрахователните среди се говори за закупуването на компанията. Според запознати купувачът е Първа инвестиционна банка. Предварителният договор по сделката вече е бил съставен и парафиран, но се чакат разрешенията от БНБ и застрахователния надзор.

След две седмици ще се знае кои са новите членове на Съвета на директорите, като на събранието ще бъде гласувано и за увеличение на капитала на застрахователната компания. Според съобщение в Държавен вестник трябва да  бъде прието и решение за компенсиране на непокритата загуба на дружеството.

Международна застрахователна компания "Европа" извършва всички видове застраховски (съгласно закона за застраховането). За шестмесечието на 2005 г. компанията обяви загуба от 209 хил. лв., като капиталът и резервите на дружеството възлизат на 2,475 млн. лв., а задълженията - на 284 хил. лв.

През август Първа инвестиционна банка емитира 27 милиона евро капитал чрез емисия на облигации на международните пазари под формата на хибриден капиталов инструмент. Това е първата подобна сделка за българската банкова система и една от първите сделки в Източна Европа. Водещ мениджър на емисията е лондонският клон на Dresdner Kleinwort Wasserstein (DRKW), като емисията надвиши значително първоначално заявената сума. Облигациите бяха продадени през август 2005 г. и ПИБ получи разрешение от Българска народна банка да включи 27 милиона евро в законовата си капиталова база, считано от 10 септември 2005 г.

Малко по-рано ПИБ закупи и 80% от капитала на Diners Club България АД. В международен план Diners Club International е собственост на най-голямата банкова институция в света – CitiGroup Corporation. Разликата между Diners от една страна и VISA и MasterCard от друга е, че първата е с изчистване на задълженията в края на всеки месец, докато останалите предлагат револверен кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 14.10.05 г.
fallback