fallback

Оли Рен: Загубихте позиции след приключването на преговорите

За съдебната реформа трябва да се работи с пълна скорост, защото тя е важна за борбата с престъпността и корупцията, която продължава да е ахилесовата пета на България, посочи еврокомисарят по разширяването

11:35 | 14.10.05 г.

Най-големият приоритет за България е прилагането на реформата в съдебната система, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен след днешната си среща с министъра на външните работи Ивайло Калфин и с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

За реформата в съдебната система трябва да се работи с пълна скорост, защото тя е важна за борбата с престъпността и корупцията, която продължава да е ахилесовата пета на България, посочи еврокомисарят.

По думите на Рен реформата в съдебната система е важна не само за Брюксел, но преди всичко за българските граждани, за българската икономика, която трябва да функционира в среда без престъпност и корупция.

Друга сфера, в която има сериозни недостатъци, са земеделието и безопасността на храните, каза още Оли Рен.

Той определи днешната си среща с министрите Калфин и Кунева като конструктивна. Изразих задоволство, че има силна парламентарна зрелост, което улеснява бързото приемане на законодателството, както и силна подкрепа и натиск върху администрацията от страна на правителството приетото законодателство да се прилага, посочи Рен.

По думите му през последните години страната ни е постигнала значителен напредък в работата по изпълнението на условията за членство в Европейския съюз /ЕС/, но след завършването на преговорите България е загубила позиции.

Необходимо е незабавно действие за изпълнение на условията за членство, като България не може да си позволи да загуби и минута, подчерта Оли Рен.

Еврокомисарят посочи, че докладът на Европейската комисия /ЕК/ за България, който се очаква на 25 октомври, ще даде обективна и справедлива оценка на направеното от страната ни.

Пред Оли Рен министър Калфин е посочил, че е важно да се прави разлика между процеса на ратификация на Договора за присъединяване на България към ЕС и процеса на мониторинг. Според Калфин двата процеса не трябва да се обвързват и той е намерил "добър отговор" от комисаря Рен по този въпрос.

Министър Калфин отбеляза, че е декларирал пред еврокомисаря, че България ще приеме доклада на ЕК като обективна и сериозна оценка на направеното от страната ни и на това, което предстои да се направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 25.08.22 г.
fallback