fallback

Преглед на печата за 26 септември

08:21 | 26.09.19 г.

Южна Корея има интерес към инсталация за гориво на София

в. Сега

Южна Корея проявява интерес към участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София. Това стана ясно след двустранната среща на премиера Бойко Борисов и южнокорейския му колега Ли Нак-йон, съобщи БНТ. Инсталацията щяла да струва 157 млн. евро. Вчера, при първия ден от посещението на Борисов в азиатската страна, също валяха новини за намерения за инвестиции.

България и Южна Корея разговарят за установяване на стратегическо сътрудничество в сферата на автомобилостроенето, туризма и иновациите. Южнокорейски компании проучват възможността да инвестират в изграждането на завод за батерии за електромобили и Център за автономни коли у нас. Двете страни подписаха меморандуми за сътрудничество в сферата на енергетиката и външните работи, съобщи още държавната телевизия.  

ТЕЦ "Брикел" заработи под наблюдение

в. Сега

Държавата направи поредна стъпка назад за работата на електроцентралите, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. След като неотдавна бяха пуснати спрените два парогенератора на ТЕЦ „Република” в Перник, във вторник дойде разрешение  и ТЕЦ "Брикел" в град Гълъбово също да заработи. Заповедта за пускане на котлите на горивната инсталация била издадена от РИОСВ-Стара Загора, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Принудителната мярка беше наложена на 9 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително. При проверките е било установено, че на площадката на "Брикел" се съхранява голямо количество балирана слама. След като дружеството изпълнило предписанията нерегламентираното гориво да бъде отстранено, екоинспекцията в Стара Загора е разрешила пускането на котлите.

Банките до последно ще държат високи такси за преводи в евро

в. Сега

Българските банки до последно ще държат високи таксите за преводи в евро. Директивата на Брюксел, която задължава нашите трезори да свалят цената на трансграничните еврови преводи до нивото на преводите в лева, влиза в сила от 15 декември. Поправката в закона за платежните услуги, която въвежда директивата у нас, също ще влезе в сила от тази дата. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство проект на промени в закона. И в момента законът за платежните услуги изисква банките и другите небанкови финансови институции, които предлагат платежни услуги, да начисляват еднакви такси за плащания в евро на територията на страната и за презгранични плащания в рамките на ЕС.

Надзорните фирми без договори с лаборатории на строителя

в. Монитор

Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител. Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията, публикувани на интернет страницата на МРРБ и в портала за обществени консултации.Целта на измененията е да се оптимизира контролът, който осъществява ДНСК върху инвестиционния строителен процес и участниците в него.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ предвижда още възможността органите на ДНСК да извършват служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

Над 80% от банковите карти у нас са безконтактни

в. Монитор

Над 80% от банковите пластмасови карти в България са безконтактни. Това каза мениджърът в Mastercard за България, Албания и Македония Ваня Манова. Според нея у нас няма банки, които да издават контактни карти, или ако има, то те са малки изключения.

„Безконтактните плащания са вече стандарт за разплащане в България - у нас всички постерминали приемат безконтактни карти“, допълни Манова. За последната година пък от Първа инвестиционна банка работят и върху инсталирането на банкомати, които да работят с безконтактни карти, подобно на постерминалите само с доближаване на пластиката. Днес Fibank, съвместно с българския клон на технологичната компания Garmin, пуснаха часовник, с който ще можем да плащаме сметки.

Товарят бизнеса с разходи за камери

в. Труд

Да отпадне предложението за поставяне на камери в данъчни складове за производство на акцизни стоки и за автоматизирани системи за измерване в реално време на количествата енергийни продукти в предприятията за растителни масла, козметика, бои и лакове. За това настояват от БСК, Националната организация на митническите агенти, Националното сдружение на българските спедитори и Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове вече са внесени от кабинета в парламента. Предложението за поставяне на камери, които да разпознават номерата на камионите, влизащи и излизащи от предприятията за акцизни стоки, би довело до необходимост от значителни разходи, пише в мотивите на бизнеса. Същевременно митничарите няма да следят камерите в реално време, а ще преглеждат записите при констатиране на нарушение.

Южна Корея поиска боклука на София

в. 24 часа

Южнокорейски фирми да участват в изграждането на инсталацията, която от софийските боклуци ще произвежда РДФ гориво. Това е поискал премиерът на страната Ли Нак-йон от българския Бойко Борисов при разговори на четири очи в Сеул. Желанието на Корея е да участва в изграждането на инсталацията, която ще е на стойност 157 млн. евро. Корейският премиер е инициатор на тази тема, разказаха от българската делегация. Корейското правителство ще насърчи автомобилни компании да инвестират в България, каза още премиерът Ли Нак-йон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
fallback