fallback

Преглед на печата за 24 септември

08:20 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврофондовете са увеличили БВП с едва 5 милиарда лева

В. Сега

Министерството на финансите (МФ) за ефекта от изпълнението на програмите в новия период 2014 - 2020 г. Въпреки че до края на периода остава само още една година, евросредствата, които са усвоени до момента, са увеличили брутния вътрешен продукт (БВП) на страната към средата на 2019 г. едва с 5.5%, или с около 5 млрд. лв. Без фондовете от ЕС нивото на частните инвестиции щеше да е с около 15% по-ниско, а потреблението - с 6.6% по-слабо.

На шестата година от действието на втория програмен период средното изпълнение на десетте европрограми е едва 34.6%. Това означава, че от общия договорен бюджет от 9.9 млрд. евро реално са усвоени 4.054 млрд. евро, от които 639.5 млн. е национално съфинансиране.

НАП търси милиони от затворена тъканна банка

В. Сега

Тъканна банка "Крио център България" (ТБКЦБ) - българският клон на швейцарската "Крио сейв", една от големите тъканни банки у нас, която спря да работи, има ревизионен акт за задължение от 2.6 млн. лв. Банковата сметка на дружеството е запорирана, стана ясно от дело пред Административния съд София-град, където от фирмата обжалва акта на НАП. Процесът е висящ и по него вече година се чака решение.

Подобно дело е загубено окончателно от друга тъканна банка, тъй като съдът е приел тезата на данъчните, че предоставяните от нея услуги не са медицински и се дължи ДДС. Твърде вероятно е това да е развитието и на делото на ТБКЦБ, предполагат юристи.

Държавата прибра по 100 лева от най-безпомощните

В. Сега

Около 15 000 души с тежки трайни увреждания ще загубят 99.50 лв. добавка към пенсиите си, тъй като държавата ще си прибере парите, които отпуска за чужда помощ, за да плати с тях възнагражденията на личните им асистенти. Това вече се случи с около 5360 души, сключили до 30 август тристранни договори с общината и личния си асистент. Вместо в техните сметки, тези близо сто лева бяха препратени от АСП към кметовете на общините, доставчик на услугата. Заради личните асистенти се орязва с до 380 лв. и помощта на децата с тежки увреждания, като в повечето парите се връщат обратно в семейството под формата на заплата за родителя, който полага грижи за тях.

За 10 години разходите за труд се вдигнаха двойно

В. 24 часа

10 години след световната финансово-икономическа криза разходите на работодателите за труд у нас са двойно по-големи, отколкото през 2009 г. Това се вижда от последните данни на НСИ.

През второто тримесечие на 2009 г. индексът за разходите на работодателите за един отработен час е бил 64,7, а през второто тримесечие на 2019 г. е вече 134,1. В него са включени разходите за заплати, социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда, болничните и другите видове непреки разходи за труд, които не се получават директно от наетите.

Лондон праща у нас 4 самолета за туристи на “Томас Кук”

В. 24 часа

Британското правителство е осигурило засега само четири самолета, които да приберат туристи от България на фалиралата компания “Томас Кук”. След 178 г. работа най-старият туроператор в света преустанови дейността си в нощта срещу понеделник, оставяйки около 600 000 свои клиенти по света.

До фалит се стигна, след като фирмата не успя да намери още 200 млн. паунда освен 900-те млн., които основният ѝ акционер - китайската Fosun Tourism, обеща да даде, за да я спаси. Допълнителните средства се искаха от 10-те банки-кредитори на компанията, като гаранция, че може да осигури и зимния си по-слаб сезон. “Томас Кук” се обърна за помощ и към британското правителство, но получи отказ с мотив, че туристическата дейност не може да бъде кредитирана с държавни средства, тъй като не е от национален интерес.

39%от семейния бизнес е в търговията

В. Труд

Фамилните предприятия в страната са над 104 хил. сочат данни на Националния статистически институт. Семейните компании имат сериозно присъствие във всички сектори на икономиката като те дават работа на 414,8 хил. души. От заетите във фамилните компании над 87 хил. са самите собственици и членовете на техните домакинства. Останалите 327,5 хил. са наети работници и служители. Семейният бизнес се разраства, като в рамките на две години фамилните предприятия се увеличават с 1219, а заетите в тях нарастват с над 15 хил., или с 3,8%, сочат данните на НСИ.

Най-много семейни фирми има в търговията – над 40 хил., или 39% от семейните предприятия. Причината за това е, че много хора започнат собствен бизнес с отварянето на магазин. Конкуренцията в този сектор обаче е огромна и не всеки успява да се справи и да оцелее на пазара. Това се потвърждава от данните на НСИ, според които в рамките на две години броят на семейните фирми в търговията намалява с 885, и то при положение, че постоянно се регистрират нови дружества. Но тези, които прекратяват дейността си явно са повече от навлизащите на пазара фирми. Търговията обаче дава прехрана на над 30% от всички заети в семейните фирми.

Намаляват таксите за преводи в ЕС

В. Труд

Таксите за презгранични парични преводи в ЕС ще бъдат намалени. От 15 декември 2019 г. те няма да надвишават таксите за преводи на същите суми в левове в рамките на страната. Това гласят промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

С измененията се въвежда забрана фирма, която няма лиценз за извършване на дейност по предоставяне на платежни услуги и/или издаване на електронни пари, да използва в своето наименование или в рекламата си думи, означаващи извършване на такава дейност.

Застраховат армията за 192 000 лева

В. Труд

Военното министерство пусна обществена поръчка, за да застрахова работещите в системата на отбраната. Поръчката е на стойност 192 000 лв. без ДДС. Тя е обособена в пет позиции. Първата е за застраховка „Злополука”, настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения на общо 25 205 военни. Втората позиция е със същите условия, но за общо 10 309 цивилни служители в отбраната. Третата позиция е за застраховка „Гражданска отговорност” за армейските водачи на МПС. Тя обхваща 4787 униформени и 1436 цивилни шофьори или общо 6 223 водачи. Последните две позиции са за застраховане на геодезически инструменти, собственост на МО, както и на 9 служители от кадастъра на ведомството.

Трета фирма пусна е-тротинетки в столицата

В. Монитор

От вчера в София стартира първата българска услуга за споделени пътувания с електрически скутери. Тя е разработена и предлагана от първия български стартъп за споделени скутери.

Технически тротинетките не се различават от предлаганите досега превозни средства под наем. Първата година на компанията ще бъде пилотна, като целта е в употреба да бъдат 100 скутера. От втората година от компанията са заложили програма за т. нар. "хобо зареждачи" т.е. потребители да помагат да събират въпросните скутери, за да трупат точки, които след това да могат да ползват в приложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 06.09.22 г.
fallback