fallback

Зимните курорти трябва да удвоят легловата база, за да са конкурентни

Ръстът на броя чужди туристи, посетили България, ще бъде около 10-12 на сто в следващите четири до шест години, прогнозира Георги Стоев, управляващ директор на Industry Watch

15:29 | 13.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Недостатъчната леглова база забавя растежа на зимния ни туризъм; снимка: Investor.bg

"Зимните курорти в България трябва да удвоят легловата база, за да станат конкурентни на зимните курорти от други страни и да влязат в компютрите на повече туроператори", каза зам.-министърът на културата, отговарящ за туризма, Димитър Хаджиниколов по време на годишния форум на Национален хотелиерски мениджмънт клуб. "В момента в големите ни зимни курорти има общо около 15 хил. легла, а за да се работи сериозно трябват поне 30 000 легла" добави той.

Липсата на достатъчно легла според Хаджиниколов е една от причините растежът в зимния туризъм у нас да бъде доста по-слаб отколкото в летния туризъм и в геотуризма. "Съпътстващата инфраструктура на нашите зимни курорти доста изостава в сравнение с други страни и това също оказва спиращ ефект на растежа", допълни зам.-министърът.

Според Хаджиниколов в последните две години у нас се е засилил и туризмът тип "second house" и към него се насочват доста ресурси.

Ръстът на броя чужди туристи, посетили България, ще бъде около 10-12 на сто в следващите четири до шест години, прогнозира Георги Стоев, управляващ директор на Industry Watch. "Прогнозите обаче винаги трябва да се адаптират към моментните условия и ако трябва - да се променят", каза Стоев.

Стоев изтъкна факта, че у нас се подценява макроикономическата динамика в Европа и влиянието й върху българския туризъм. За пример той даде Германия, където има ръст на разходите за международен туризъм от около 2%, който обаче е неутрализиран от инфлацията и това е довело да спад на немските туристи, пътували в чужбина, включително и България.

"От друга страна много се надценяват прогнозите за голям ръст на чуждестранните туристи у нас и тази година го доказва с по-слабото нарастване на чужденците, почивали у нас", каза още Стоев.

Според него в следващите години работните заплати у нас ще се покачват и предимството за евтина работна ръка постепенно ще се губи. Туристическият бизнес може би вече трябва да се обърне към внос на работна ръка за сектора, например от Украйна, Молдова, Близкия изток", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 12.09.22 г.
fallback