fallback

И от Некском смятат, че цената на лицензите от клас А е неадекватно висока

13:38 | 13.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

След проведения на 11 и 12 октомври търг за лицензии от клас А, спечелени от „Транс телеком“ и „Кейбъл нет“ срещу 5,044 млн. лв., останалите кандидати в наддаването реагираха с изявления, че постигнатата цена е твърде висока. В сряда от Българска телекомуникационна компания първи заявиха, че офертите са били „твърде високи“, като днес позицията им повтаря и „Неском“, която за разлика от БТК взе участие в тръжната процедура и през втория й ден.

Според дружеството успешното приключване на този търг на практика доказва началото на реалното либерализиране на телекомуникационния пазар, като за първи път на конкурентни оператори бива предоставена технологична алтернатива, позволяваща широколентов достъп до крайния абонат.

Некском е преустановила наддаването, след като е била надмината цената, която според предварителните им проучвания е допустима от икономическа гледна точка, обясниха от компанията.

„В сравнителните си анализи многобройни телекомуникационни експерти, следящи европейския пазар на този тип технология, изтъкват, че достигнатите цени в страни като Норвегия (ноември 2004) и Словакия (май 2005) са осезаемо по-ниски от тези в България, като калкулацията взима в предвид и броя на предоставените честоти и населението на страната“, се казва в съобщението на Некском.

Според дружеството преекспонираните очаквания за тази технология да бъде алтернатива на „неразвързаната” последна миля в България се реализираха под формата на неадекватно висока цена за лиценз, която вероятно ще оскъпи като цяло предлагането на услугата, докато далеч по-икономически обоснован подход би било тези средства да са насочени към изграждането на стабилна мрежа с голямо покритие в кратки срокове.

Въпреки това фактът, че А-лицензите бяха спечелени от два конкурентни оператора, е добър знак за българския телекомуникационен пазар. Според Моню Монев, изпълнителен директор на Некском България, „резултатите от първия търг ясно показват, че българският телекомуникационен пазар се развива в правилна посока, че е на лице либерализация в сектора и съществуването на реална конкуренция. Тези факти ще помогнат на всички компании в бранша да съществуват в реална икономическа ситуация, а най-много ще спечели крайният потребител, който ще може да избере най-добрата комбинация от цена и качество”.

От Некском, която е със 100% участие на  американския оператор Nexcom Telecommunication LLC, подчертаха, че ще участват и в търга за лиценз Б. Българското дружество има изградена национална мрежа в 28 града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 28.08.22 г.
fallback