fallback

Експерт от Българския лекарски съюз: НЗОК фалира

Касата не обявява несъстоятелност, защото не е търговски субект, обясни заместник-председателят на Регионалната колегия на БЛС д-р Кирил Еленски

17:44 | 11.10.05 г.

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ фалира, заяви на пресконференция днес в Пловдив заместник-председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Кирил Еленски, цитиран от Dnes.bg.

Според него НЗОК не се обявява в несъстоятелност, защото не е търговски субект.

Еленски добави, че след като парите не стигат и в хода на календарната година се налага да се намалят цени на клинични пътеки, ясно се вижда, че Здравната каса не е в състояние да осъществи плащанията, които пазарът на медицински услуги налага.

От съсловната организация на лекарите в Пловдив смятат още, че проблемът с намаляването с 10 процента на стойността на клиничните пътеки е заради зле направени услуги в болничната помощ.

Аз твърдя, че това е по вина на ръководството на НЗОК, защото по закон бюджетът на касата се изготвя именно от тази институция. Освен това прогнозите за брой пациенти, преминаващи през определена клинична пътека, са направени на базата на данни от 1995-1997 г., когато търсенето на здравна помощ бе силно свито поради липса на финансиране, допълни д-р Кирил Еленски.

Според членовете на Регионалната колегия на БЛС хроничното недофинансиране от държавата и от НЗОК е причина за тежката ситуация в болниците. По думите им разходите за здравеопазване трябва да станат поне 5 процента от брутния вътрешен продукт на страната, за да се нормализира финансирането на здравните дейности.

В понеделник ръководството на Българския лекарски съюз е внесло съдебен иск за оспорване на законността на решението на Здравната каса да намали цените на клиничните пътеки.

Заместник-председателят на БЛС д-р Георги Сакакушев призова директорите на болници да заведат от 1 ноември съдебни искови срещу касата за пропуснати ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
fallback