fallback

Обемът на ипотечните кредити у нас през 2004 г. е достигнал 2,6% от БВП

Ипотечното кредитиране остава най-важна и динамична област в кредитирането за последните няколко години във всички страни от Централна и Източна Европа

16:20 | 11.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Corbis

Банковата индустрия в страните от Централна и Източна Европа се развива с темпове, по-бързи от тези на техните икономики, сочи изследване на Райфайзен Рисърч за банковата индустрия на страните от региона.

Проучването обръща внимание на големия потенциал на страните от Централна и Източна Европа, тяхното динамично развитие и подчертано добрите перспективи за бъдещия им растеж и просперитет. Заедно с това се посочва, че пазарите на региона остават сравнително ненаситени по отношение на финансови и банкови услуги.

Най-важна и динамична област в кредитирането за последните няколко години във всички страни от Централна и Източна Европа остава ипотечното кредитиране.

През 2004 г. обемът на ипотечните кредити в някои от новоприсъединилите се страни е нараснал до 10 на сто от БВП, което отново е свидетелство за наличието на голям потенциал за достигане равнището на този показател в Еврозоната (34 на сто от БВП).

В България ръстът на ипотечното кредитиране закономерно следва този на останалите страни, което според анализаторите се дължи в не малка степен на правните и институционалните реформи, предприети в съответствие с изискванията на ЕС.

През 2004 г. обемът на ипотечни кредити, отпуснати от българските банки, е достигнал 2,6 на сто от БВП на България, което е предпоставка за силен растеж на този сегмент през следващите години, смятат от Райфайзен Рисърч.

Само за 2004 г. портфейлът от ипотечни кредити на Райфайзенбанк (България) е нараснал със 163 на сто, при среден ръст от 146 на сто за цялата банкова система. Въпреки ръста на кредитирането в страната, кредитният портфейл на банковия сектор в България продължава да запазва доброто си качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 04.09.22 г.
fallback