fallback

Преглед на печата за 3 септември

07:55 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лобитата пренаписаха закона за горивата

В. Сега

Спорният закон за горивата, който отнесе много критики заради това, че обслужва големите фирми в петролния бранш и цели да изтласка малките играчи, ще претърпи поредни корекции. За да се тушира напрежението между малки и големи, се предлага поредно облекчаване на някои от вече одобрените тежки режими за търговия, съхраняване и превозване на нефтени продукти. Те бяха наложени от Българската петролна и газова асоциация преди близо година. Големите петролни компании използваха народни представители от всички политически партии, които внесоха законопроекта директно в Народното събрание без публично обсъждане. Още тогава се появиха критики, че законът е силно лобистки.

Този път предложенията за промени идват от министъра на икономиката Емил Караниколов и вероятно ще отдалечат още повече закона от времето, в което той ще започне да се прилага на практика. Законът за регулиране на икономическите дейности с нефт и нефтопродукти, както е цялото му наименование, формално влезе в сила на 28 януари тази година, без да може да се прилага заради липсата на наредбата, указваща реда за регистрация на участниците на петролния пазар. Тя се появи в края на юли, а предложенията за нови законови промени идват два месеца преди изтичането на тримесечния срок, в който наредбата трябва да влезе в сила - 26 октомври.

Никой не поема отговорност за сметището край моста на "Струма"

В. Сега

Три седмици след като пожар в незаконно депо за отпадъци под мост на  "Струма" край Дупница доведе до затваряне на част от магистралата за неопределено време, никой не поема отговорност за окончателното разчистване на терена. Броени дни след като от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че са изчистили отпадъците под моста, стана ясно, че са се появили нови боклуци. Това разкри репортаж на Би Ти Ви вчера. Освен това купищата смет на общинския терен все още стоят, а институциите започнаха словесен двубой чия отговорност е почистването. От община Дупница заявяват, че според закона не са собственици на отпадъците и те трябва да бъдат разчистени от притежателя им -  фирма "Феникс" - Дупница.

Според Десислава Борисова от община Дупница местната власт няма да се заеме с разчистването на боклука на общинска територия, струпан около магистралата. Според предписания, отправени към общината обаче, тя е отговорна за почистването, защото отпадъците са на нейна територия. "Всички институции прехвърлиха топката в ръцете на община Дупница" заяви Борисова и цитира част от Закона за управление на отпадъците, според който, след като се знае кой е собственикът им, общината не е отговорна за тях и затова се се чакат решенията на екоминистерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник. Дотогава опасният боклук остава в подножието на магистралата. Остава и опасността за нови пожари.

ТЕЦ "Марица 3" складирала незаконни отпадъци

В. Сега

енергийния бос Христо Ковачки. Това стана ясно, след като преди десетина дни Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково, направи проверка на площадката за натрупаното голямо количество отпадъци.

Става дума за над 600 тона, собственост на сливенската "Траш еко пак". Дружеството може да извършва дейности с определени отпадъци на площадката, която ползва под наем, но от РИОСВ са установили, че складираните видове не съответстват на тези в документите на фирмата. Затова тя трябва да ги отстрани до 15 септември. В противен случай рискува глоба до 20 000 лева. Според разследване на "Капитал" компанията не е пряко свързана с ТЕЦ "Марица 3", но практиката в централите, свързвани с Ковачки, е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. Според цитираното комплексно разрешително на централата не е позволено използване на RDF - тоест отпадъци, които не могат да се рециклират.

Германия спря да обменя данъчна информация с НАП

В. Труд

Германия и Сингапур временно са спрели част от автоматичния обмен на данъчна информация с България, след като в края на юни бяха източени лични данни за над 5 млн. българи от сървър на НАП. Мярката на двете страни засяга и обмена на данни при поискване от страна на българската приходна агенция. Това означава, че ако в момента НАП поиска от Германия данни за доходите на български гражданин от работа там, вероятно няма да получи информацията.

В момента Германия временно е спряла автоматичния обмена на информация за получени доходи от трудови правоотношения на български граждани, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии и доходи от недвижимо имущество.

Конгресът на САЩ одобри отпускането на 56 153 980 щатски долара на България за F-16

В. Труд

Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF). С тях ще се допълнят депозираните от нашата страна 1 200 000 000 долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70, съобщават от МО.

Арх. Здравко Здравков: София не трябва да се разширява повече

В. 24 часа

София не трябва да се разширява повече по периферията, а да се търси потенциал за развитие в изоставените територии в самия град.

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на форум за представянето на дългосрочните приоритети за развитие на столицата до 2050 г.

Арх. Здравков обясни, че вместо да възлага на някое световноизвестно архитектурно бюро например да подготви нов общ устройствен план, е взето решение за създаване на “Визия за София”, която да бъде в основата при изработването на генералния план на града. Така с подкрепата на столичния кмет Йорданка Фандъкова преди 2 г. бе създадена общинската инициатива “Визия за София” начело с арх. Любо Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
fallback