fallback

Шест телекома наддават за лиценз от Клас А

В НДК започна публичният търг за издаване на два лиценза от клас А за далекосъобщителни мрежи от вида "точка към много точки"

10:25 | 11.10.05 г.

В НДК започна публичният търг за издаване на два лиценза от клас А за далекосъобщителни мрежи от вида "точка към много точки".

Разрешителните са с национално покритие и предоставят ограничен ресурс от 2 по 21 мегахерца в честотния диапазон 3,5 гигахерца.

Търгът започна при първоначална тръжна цена от 1 344 000 лв. за всеки лиценз и стъпка за наддаване - 100 000 лв.

До търга са допуснати шест фирми, които подадоха документи за участие в КРС. Това са „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” АД, „Транс телеком” ООД, „Кабелнет” ЕООД и „Кериър БГ” ООД.

Срокът за подаване на заявления за участие във втория търг за разпределяне на три лицензии от клас Б изтече на 26 септември, а компаниите, които подадоха документи, са: „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” ЕАД, „Гити България” ООД, „Транс телеком” ООД, „Кериър БГ” ООД и „Орбител” АД.

Търгът за издаване на лицензиите от Клас Б ще е на 25 октомври, 2005 г., при първоначална тръжна цена от 672 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване - 50 000 лв.

Трите разрешителни от клас Б предоставят за ползване ограничен ресурс от 2х10,5 мегахерца, а двете от клас А - 2х21 мегахерца, всичките в честотния диапазон 3,5 гигахерца. Петте лицензии ще бъдат издадени за срок от 10 години.

Съгласно правилата за провеждане на търговете компаниите, които спечелят лицензии от Клас А, няма да имат право на участие в наддаването за разпределяне на лицензиите от Клас Б.

Мрежите, изградени по технологията “точка към много точки”, предоставят разнообразни далекосъобщителни услуги с качеството на оптичен кабел – пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, мултимедийни приложения и др.

Основното предимство на тези безжични мрежи е употребата им в отдалечени места, където прокарването на кабел е икономически неефективно, както и в силно урбанизирани райони.

Очаква се основни потребители на услугите на тези мрежи да бъдат както големи корпоративни клиенти, така и предприятия от малкия и среден бизнес, а също и определени категории крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 23.08.22 г.
fallback