fallback

Преглед на печата за 28 август

08:07 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор

И БСП откри, че тецовете на Ковачки пушат опасно

в. Сега

БСП продължава атаката си срещу енергийния магнат Христо Ковачки. Преди няколко дни социалистите сезираха прокуратурата, че цените на тока на енергийната борса се контролират от кръг фирми, свързвани с бизнесмена, а сега социалистите "откриха" друг проблем - в тецове от орбитата на Ковачки за гориво се ползват вносни боклуци, замърсяващи въздуха.  Пред Нова тв зам.-председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от БСП Таско Ерменков обяви, че е бил сезиран няколко пъти от граждани от Сливен и Перник, които живеят в близост до топлофикациите, че горенето на отпадъци там е съпроводено с остри задушливи миризми. "Италианската държава плаща 200 евро на тон на онези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна плащат 47 евро на тон този боклук да бъде докаран до България и плащат 53 евро на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват", заяви той. "БСП не е срещу Ковачки, БСП е за върховенството на закона", заяви Ерменков. "Не може в държавата да царува безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите", обобщи той.

Застрахованите в "Олимпик" имат месец да потърсят парите си

в. Сега

Опарените от фалита на кипърския "Олимпик" около 200 000 българи имат на разположение един месец да заявят претенциите си. Преди година те изгоряха със застраховки тип "Гражданска отговорност", които се наложи да платят наново. Решението на районния съд на Никозия за това вече е публикувано в официалния вестник на Кипър, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). С това се открива производството по ликвидация на дружеството. От КФН обясниха, че поддържат активна връзка с кипърския надзор, за да може да съдействат на засегнатите от фалита на "Олимпик" българи. Шефът на комисията Бойко Атанасов е изпратил писмо до Никозия с въпроси, свързани с обезщетенията на хората, как ще бъдат обработвани претенциите им и как ще бъдат информирани хората. Сега поради големия брой на потърпевшите в България и трудностите с установяване на активите на компанията, които трябва да послужат за удовлетворяване на бъдещите искове, се очаква цялата процедура по ликвидация и изплащане на сумите да продължи над 5 години.

Свалят тротинетките от тротоарите в София

в. Монитор

Електрическите тротинетки в София да не се движат по тротоарите, а по велоалеите. Идеята е тротинетките да бъдат със статут на велосипед, съобщи пред „Монитор“ Елица Панайотова от общинската програма „Зелена София“.

За да се случи това обаче са необходими промени в Закона за движение по пътищата. От Столичната община вече водят разговори с „Национална полиция“, „Пътна полиция“ и агенция „Безопасност на движението по пътищата“, след което ще предложат и промени в самия закон. „Ние сме заложили изисквания - като това да се паркират в центъра електрическите тротинетки на определените места. Също така да се движат с ниска скорост в паркове и в пешеходни зони. Да не се движат по тротоари, да се движат по велоалеите, където ги има маркирани и също така да спазват правилата за движение и придвижване, каквито са и за велосипедите“, обясни Панайотова и допълни, че след промени в законодателството ще трябва да бъдат обновени и общински наредби.

НАП откри незаконни 400 бона на Костов и жена му

в. Монитор

Данъчните са открили 400 бона с недоказан произход на бившия премиер и тартор на Българското задкулисие Иван Костов и съпругата му Елена. Това обяви самия той в ефира на бТВ, където даде програмно интревю, за да се оплаче от разкритията на НАП.

Според Костов парите били съвсем чисти, а сумата била толкова голяма защото "средствата били добре управлявани от финансов инвестиционен фонд". Костов явно е единственият вложител в КТБ, който може да се похвали с подобна доходност на авоарите си в източената от протежето му Цветан Василев банка. Този момент обаче тактично беше пропуснат, както от Костов така и от водещия. От интервюто обаче все пак става ясно, че Костов силно се страхува, че сега, както е по закон, данъчните му далавери ще бъдат предадени на прокуратурата за разследване.

Сливен и Ямбол ще бъдат представени като обща дестинация за инвестиции

в. Труд

Сливен и Ямбол ще бъдат представени като обща дестинация за инвестиции на международна среща в началото на септември, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. В срещата ще участват представители на местното управление и на бизнеса от полския град Бидгошч и сръбския Ниш. Целта е общината в Сливен да подпише договори за сътрудничество с тях. По време на форума за първи път официално ще бъде представен новият каталог „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“. В подготовката на изданието е залегнала иновативната идея на двата съседни областни града те да формират общ регион за привличането на предприемачески интерес. „Като под „регион“ трябва да се разбират населените места, от които се стига до Сливен или до Ямбол за не повече от 45 минути. Включват се общините Нова Загора, Елхово, Тунджа “, обясни кметът.

Превозвачи искат обучение за шофьорите как да плащат толтаксите

в. 24 часа

Мениджъри и собственици на фирми за превози са сред първите посетители на четирите демонстрационни центъра на Националното толуправление, които бяха открити миналата седмица в София, Пловдив, Варна и Русе. Най-честият им въпрос, след като се запознават на място как се борави със системата, е дали може да се организира обучение за шофьорите, установи “24 часа”. Снабдяването с бордовите устройства, чрез които толсистемата проследява местонахождението на превозното средство спрямо пътната мрежа, е сред най-малките проблеми на превозвачите. Повечето фирми имат такива устройства в автопарка си, тъй като те и техни модули се използват и в много други европейски държави за същата цел. Освен това същите бордови устройства и съдържащият се в тях GPS тракер често се използват и от самите фирми за техни логистични софтуерни системи. Отчитането на изминатото разстояние ще става по два начина – ръчно или автоматично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
fallback