fallback

Преглед на печата

08:01 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

България в очакване на птичия грип
в. Новинар
 
България въведе строг контрол по границата с Румъния, след като северната ни съседка съобщи, че в района на делтата на Дунав са намерени мъртви птици, покосени най-вероятно от птичи грип. Точният брой на заболелите пернати не е ясен, като според различните източници той варира между три и седем. Засегнати са както диви, така и домашни птици. Румъния прати проби от тях за изследване в лаборатория в Англия. Резултатите се очакват днес. Ако диагнозата бъде потвърдена, това ще бъде първата поява на птичи грип в Европа.
 
От 2006 г. GSM-ваучер срещу име и ЕГН
в. Сега
 
Най-късно от есента на следващата година в България ще влезе в сила нова европейска разпоредба, която задължава мобилните оператори да изискват име и ЕГН от всеки, който си е закупил предплатена карта. Това коментираха вчера експерти от съобщенията. И от двата действащи мобилни оператора у нас - "Мобилтел" и "Глобул", заявиха, че са готови да въведат мярката веднага щом това стане задължително. Когато се знаят името и ЕГН-то, може да се засече поне първият притежател на даден мобилен номер.
 
Сега две трети от всичките над 4 милиона потребители на мобилни услуги у нас са на предплатени карти. Те могат да бъдат закупени съвсем анонимно, което прави невъзможно проследяването на обажданията. Обществена тайна е, че останалите потребители могат както да се подслушват, така и да бъдат локализирани с точност до 100-150 метра. Полицията може да разполага също и със запис на всички опити да се набере даден номер.
 
АЕЦ плаши с режим на тока
в. Стандарт
 
Следващите две години ни очаква режим на тока заради затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Гражданите ще плащат и по-висока цена на еленергията. Това прогнозира директорът на централата Иван Иванов пред БНР. Според него при спазване на ангажиментите към Европейския съюз за затваряне на двата блока електроенергията ще поскъпне, а още през зимата на 2006-2007 година ще се стигне неизбежно до въвеждането на познатия ни от 80-те години режим.
Пестим по 8 лева с новите данъци в. Стандарт
 
Oсем лева повече ще остават догодина в джоба на хората, които вземат заплата от 500 лв. Причината е, че те ще плащат по-малки данъци и осигуровки. За цялата 2006 г. всеки ще спести 96 лева. Сега при възнаграждение от 500 лв. човек взима чисто 374 лева. От 1 януари, след като плати налозите, ще получи 382 лв. Така общо у всички хората ще останат 180 млн. лева, изчисли финансовото министерство. Месечният доход без данъци да се увеличи от 130 на 180 лв., а вноските за пенсия да бъдат намалени с 5-6%, обсъждат в управляващата коалиция. Сега при заплата от 500 лева работникът дава за осигуровки 62,25 лв., а фирмата - 145,25 лв. С готвените промени догодина работникът ще плаща за пенсия 62,12 лв., а фирмата - 115,37 лв.
 
Румен Овчаров почна чистка в енергетиката
в. Сега
 
Сменени са ръководствата на две мини и два ТЕЦ-а
 
Ръководствата на четири от най-важните дружества в енергетиката - "Мини Бобов дол", "Мини Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Варна", са сменени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от петък.   
Бордът на "Мини Бобов дол" е подменен изцяло. От него са отстранени директорът Венцислав Алексов, както и Христо Казанджиев като представител на министерството и Явор Стоянов. На техните места са назначени Пламен Евтимов, известен като ликвидатор на мина "Колош", обявена в несъстоятелност. Вторият е бившият кмет на Бобовдол Димитър Ганчев, а третият - инж. Кирил Негревски, експерт от Министерството на икономиката и енергетиката. Според запознати се очаква Пламен Евтимов да е новият изпълнителен директор. В ТЕЦ "Бобов дол" също е сменен целият борд. Новите четирима в него са Валентин Кюркчийски, Владимир Владимиров, Спас Станчев и Божан Божанов.
 
Скандал избухна във Варна, след като се разбра, че на мястото на досегашния изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна" Камен Бошнаков е назначен Иван Бъчваров - състудент на министъра от следването му в Москва. До петък той е бил заместник-началник по въглеподаването в ТЕЦ-а.  Засега не са известни имената на новите директори в "Мини Перник", тъй като заповедта не е изведена от деловодството на министерството. Очаква се следващите дружества с изцяло подменени бордове да са тези на "Топлофикация-Русе", на ТЕЦ "Марица-изток 2" и на АЕЦ "Козлодуй".
 
Пощенските услуги поскъпват заради горивата
 в. Новинар
 
Пощенските услуги ще поскъпнат заради скока на цените на горивата, но засега не е решено какъв да е процентът на увеличението, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев. В момента пощите са единственото държавно предприятие в сферата на съобщенията и не се предвижда те да бъдат приватизирани, каза министърът. Концепцията за "Български пощи" предвижда развитие на телеграфните услуги, които отпаднаха при приватизацията на БТК. Има и възможност предприятието да извършва и услуги и плащания на държавни и частни фирми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
fallback