fallback

Синдикатите искат огласяване на клаузите в договора за БТК

Още до края на октомври да се увеличат работните заплати на персонала средно с 25%, е сред исканията, посочени в декларацията

16:45 | 07.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Синдикатите настояват незабавно да се огласят клаузите на приватизационния договор и анексите към него по сделката за БТК. Това се посочва в декларация на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ, Федерация на съобщенията „Подкрепа“ и Демократичния синдикат на съобщенията -АДС.

„След приватизацията новите собственици на БТК непрестанно я преструктурират, като това се прави без ясен план и предварителна договореност със синдикатите и компетентните държавни институции“, се казва в съобщението.

Първият етап на т.нар. структурни реформи в компанията доведе до тежки последици - освобождаване на 9 хиляди души от персонала, а до края на 2005 година се очаква да се освободят нови няколко хиляди специалисти, посочват от синдикатите.

Според тях в БТК има необмислени и шоково провеждани реформи, които са неблагоприятни за държавата, за персонала, за потребителите и за европейската интеграция.

Синдикатите настояват до края на 2005 г. със съдействието на правителството да се сключи нов двегодишен колективен трудов договор.

Още до края на октомври да се увеличат работните заплати на персонала средно с 25%, е сред исканията, посочени в декларацията. Новото българско правителство и засегнатите министерства, чиито ръководители не носят отговорност за нарушенията, да станат инициатори за подписване на тристранна приватизационна стратегия за преодоляване на тежките социални последици от приватизацията на БТК искат още синдикалните структури.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 19.08.22 г.
fallback