fallback

МВР е в готовност да каже истината за сделката за авиокомпания Балкан

След приватизацията на "Балкан" МВР два пъти е предоставяло данни за действията на "Зееви - Холдинг груп", насочени към ликвидация и загуби на компанията

14:07 | 07.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на вътрешните работи Румен Петков каза, че има готовност да предостави информация за сделката за приватизацията на авиокомпания "Балкан" през 1999 година, за да се прецени кои от тези данни биха представлявали интерес за прокуратурата, отговаряйки на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Димитър Дъбов.

Според Петков, цитиран от Dnes.bg, това е знак към европейските ни партньори, че правителството има воля да се бори с престъпността и с корупцията.

МВР разполага с информация за процедурата по сключването на приватизационния договор и за следприватизационния контрол, посочи министърът. По данни на МВР Агенцията за приватизация (АП) не е извършила проучване на възможностите на израелския консорциум "Зееви - Холдинг Груп", получил мажоритарния пакет акции от авиокомпанията. Само пет от 11-те членове на специалната експертна комисия, създадена от АП за оценка на сделката, са подписали решението за продажба.

Преговорите за продажбата на "Балкан" са водени при пълна секретност и въпреки многократните искания на МВР до АП да получи актуално копие на приватизационния договор, до средата на 2000 година такова не е предоставено, каза министър Петков.  

Румен Петков подчерта, че след като е подписан договорът за приватизация, в същия ден е подписано и споразумение за неговата промяна. Следват още две споразумения за изменение на договора, а правителството ги одобрява след 30 дни.

Според проверките на МВР продадените материални активи на авиокомпанията не са били използвани за инвестиции, а са били превеждани по сметка на мажоритарния собственик. Тогавашният премиер Иван Костов, изпълнителният директор на АП и министърът на финансите са били информирани лично за състоянието на авиокомпанията.

След приватизацията на "Балкан" МВР два пъти е предоставяло данни за действията на "Зееви - Холдинг груп", насочени към ликвидация и загуби на компанията и е предупреждавало за последствията от това, каза Петков.

Той допълни, че министърът на финансите е ангажирал държавата да покрие различни задължения на авиокомпанията на стойност 13 милиона долара, разпродадени са били огромно по стойност имущество и акции на авиокомпанията, приватизирани са били печеливши дейности като чартърните полети и кетъринга.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Петков коментира, че данните, с които се е запознал, трябва да бъдат предоставени на вниманието на компетентните органи и да получат съответната оценка. Не мога да кажа, че е правена проверка на приватизационната сделка за авиокомпания "Балкан", уточни той.

Запитан дали Иван Костов носи персоналната отговорност, Петков отговори, че не той разпределя отговорностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 31.08.22 г.
fallback