fallback

Хотелиери и ресторантьори се обявиха против изгарянето на отпадъци

18:04 | 06.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Технологиите за пълно рециклиране на отпадъците са най-евтини, най-екологични и най-комплексни. За да се развива туризмът, трябва да има чиста околна среда, чиста столица и България, без отровени въздух и води. Това посочват в свое становище Софийската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (СХРА) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Становището на асоциациите е адресирано до Министерството на околната среда и водите, Столична община и общините в България. Хотелиерските асоциации се обявяват против изгарянето като технология, тъй като при него се отделят 180 вида отровни газове, които ще замърсят околната среда, а технологиите за пакетиране, балиране и изгаряне са 5 пъти по-скъпи от технологиите за пълно рециклиране.

Изграждането на нови депа-сметища за трайно ползване правят регионите в радиус от 100 км около тези депа опасни за развитието на селското стопанство, на туризма и за здравето на всички ни, посочват двете асоциации. Те са за прилагане на рециклиращи високоефективни технологии без изгаряне и без сметище.

Хотелиерските асоциации настояват пакетирането на отпадъците да спре, да се направят временни сметища и да се изградят фабрики за пълно рециклиране без изгаряне. Така според асоциациите постепенно ще се ликвидират всички временни и постоянни сметища.

В становището на СХРА и БХРА се посочва, че хотелиерите плащат огромни суми за такса смет (между 30 хил. и 200 хил. лв. годишно на хотел) и искат тези средства да се използват ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 20.08.22 г.
fallback