fallback

Преглед на печата за 6 август

08:06 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор

Нарушенията по морските плажове "струват" едва 21 063 лв.

в. Сега

21 063 лева. Това е стойността на наложените глоби от Министерството на туризма от началото на летния туристически сезон - напук на заканите на ресорния министър Николина Ангелкова, че ще бъде безкомпромисна при нарушенията по плажовете. Това става ясно от отговори на ведомството на въпроси на в. "Сега". Така се оказва, че на фона на оплакванията за нередности като паркиране във водата, завишени цени на шезлонги и чадъри, липса на указателни табели, наказанията са символични. Размерът на санкциите е заложен в Закона за Черноморското крайбрежие, но скромният им обем е смущаващ. Справка, предоставена на в. "Сега", показва, че от началото на годината министерството е наложило санкции за 21 063 лв., от които близо 17 хил. лв. вече са събрани. На практика става дума за глобите през юни, с началото на активния сезон, а проверките продължават и в момента, поясняват от министерството.

КПКОНПИ не откри конфликт на интереси при президента

в. Сега

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила конфликт на интереси по отношение на президента Румен Радев, свързан с работата му във Военновъздушните сили (ВВС) и назначаването на съпругата му - Десислава, за пиар на ВВС. Това пише в решението, публикувано на сайта на КПКОНПИ. Освен за назначаването на бъдещата си по това време съпруга държавният глава беше проверяван от комисията и за закупен през 2010 г. апартамент в София. Заключението е, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Радев или на свързано с него лице.

България е на 147 място в света по свързване с електричество

в. Монитор

България е на 147-мо място в света по свързване с електричество като запазваме позицията си за втора поредна година. Именно заради това страната ни изостава в класацията за правене на бизнес. Това показва десетото издание на икономическата брошура “Bulgaria in figures”, издавано от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и локация, привличащи фирми от аутсорсинга. От всички 26 разглеждани класации, България е подобрила положението си в 16 от тях, но в 8 сме влошили заеманите места, а в 2 сме запазили положението си. 

Обявиха бедствено положение в Свищов заради свинската чума

в. Монитор

Община Свищов обяви бедствено положение заради африканската свинска чума. Засега извънредното положение ще е до следващия понеделник, като ако дотогава ситуацията продължи а се влошава, срокът ще бъде удължен. Засега единственото място в Свищов, където бе открито огнище та свинска чума е комплексът в село Българско Сливово. Там днес започва уъртвяването на над 17 хил. животни. В акцията по умъртвяването им ще се включат пожарната, полицията и сили на военните от поделеинето в съседния град Белене. Днес изтече и срокът даден на стопаните за доброволното умъртвяване на всички прасета с 20-километровите зони от откритите огнища на зараза.

Отстранениятшефна НЕК се оплака от натиск

в. Труд

Смененият изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев е подал оставка, заради оказван върху него натиск от различни институции, свързан с продажбата на ток на борсата и извършване на фиктивни търгове. „От различни хора – обаждат ми се по телефона. Според мен премиерът не е запознат с всичките неща, които стават в енергетиката“, заяви Илиев на пресконференция в НЕК. „Застрашава се и националната сигурност, защото 140 хил. лв. струва да блокираш свободния пазар за месец. Това застрашава и пазара на енергия в България“, предупреди той.

Отстраненият шеф на НЕК оцени перспективите за компанията като много добри. „Над 30 млн. лева имаме печалба“, поясни той.

До Нова година свинското ще поскъпне с до 50%

в. 24 часа

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лв. Това заяви по Би Ти Ви експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване, каза той. Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 08.09.22 г.
fallback