fallback

Преглед на печата за 27 юли

08:21 | 27.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководителят на военното разузнаване ще може и да е цивилен

Dnevnik.bg

Военен и цивилен ще може да заема длъжността директор на служба "Военна информация", решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за военното разузнаване. Tова е най-старата българска разузнавателна служба и при първото четене в пленарна зала управляващите бяха остро критикувани, че преправят закона за конкретно лице. Възможност цивилен служител да ръководи военното разузнаване съществуваше до октомври 2015 г., но бе премахната с приемането на новия закон за службата. Това стана по предложение на БСП, което беше подкрепено от ГЕРБ.

Шефът на толсистемата влезе в УС на АПИ

В-к Сега  Шефът на Националното тол управление Олег Асенов изненадващо бе повишен. В четвъртък Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че той е назначен в управителния й съвет. Така ръководството на АПИ, оредяло след освобождаването на Дончо Атанасов заради трагедията край Своге, получава свежо попълнение. Асенов ще се присъедини към УС, в който в момента са само председателят Георги Терзийски и инж. Иван Досев.

Асенов ще отговаря за тол системата, която още е "доникъде" и която се затрудни дори с елементарната работа по въвеждане на е-винетките. Именно заради безбройните засечки досега депутатите промениха набързо Закона за движение по пътищата и отложиха събирането на тол такси за 1 март 2020 г. Първоначално бе заложено системата за таксуване на тирове и автобуси за изминато разстояние да заработи на 16 август т.г.

АЕЦ Белене  изпадна от 10-годишния план на ЕСО

В-к Сега 

Бъдещата АЕЦ "Белене" не бе включена в 10-годишния план за развитие на електрическата мрежа в България, изготвен от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). В документа, който бе приет на вчерашното заседание на енергийния регулатор, се говори за потенциала за нови ядрени мощности от 2000 МВ и вероятното им изграждане, "но без ясна конкретика".

В плана се изтъкват неяснотите, свързани с използването на оборудването за АЕЦ "Белене" и липсата на споразумение със стратегически инвеститор. България да е в процедура по търсене на желаещ от края на май. "Поради липсата на яснота към момента вариант с нова ядрена мощност ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа", пише в плана на ЕСО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 08.09.22 г.
fallback