fallback

Преглед на печата за 26 юли

08:10 | 26.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Симеонов и Каракачанов изхвърлиха Сидеров от "Обединени патриоти"

В. Сега

"Атака" - партията на Волен Сидеров, беше изгонена от националистическата коалиция "Обединени патриоти". Новината съобщиха останалите партии в коалицията с нарочна декларация.

Ето и пълния й текст:

"На проведена среща днес, 25.07.2019 г. партиите от КП “Обединени патриоти“, а именно: НФСБ, ВМРО-БНД, Средна европейска класа и СПС „Защита“ констатираха следните факти:

-          Повече от година ръководството на ПП „Атака“ води системна война срещу единството на патриотичните сили чрез постоянни атаки и клеветнически кампании срещу партньорите си от КП “Обединени патриоти“, с което минимизира влиянието на коалицията и дискредитира образа й пред обществото;

-          С действията си в рамките на коалиционния съвет с ГЕРБ и в работата на Парламента нейните представители блокират опитите да бъде проведен дебат и постигнати действия по възлови политики от важност за избирателите на ОП;

Не 189, а над 47 000 българи са сериозно застрашени от пробива в НАП

В. Сега

Сериозно застрашени от "НАПлийкс" са над 47 000 българи, а не само 189, както оповестиха ден по-рано от приходната агенция. За това предупредиха IT специалисти вчера. 

Според данъчните само за 189 души има едновременно изтичане на данни за имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на лична карта, заради което те са в най-голяма опасност от злоупотреби с лични данни. НАП обяви, че персонално ще ги предупреди по телефон или имейл, че те ще трябва да сменят документите си за самоличност. Във фейсбук обаче ИТ специалист предупреди, че при анализ на масива от файлове, изтекъл в интернет, подобен набор от лични данни може да се открие за 47 262 българи. "Не казвам, че НАП ни хвърля прах в очите и се опитва да омаловажи собствената си немарливост по отношение на работата с лична информация и данни на граждани. Силно се надявам да успокоят хората, че в бързината просто са допуснали грешка, и да се поправят", посочва ИТ специалистът Антон Аврамов.

И половинката на прокурора Гешев си е купила луксозно жилище евтино

В. Сега

Номинирането на Иван Гешев за поста главен прокурор отново извади на преден план сделките на жената, с която той живее на семейни начала - Детелина Ханчева, тъй като те са заредени с потенциален конфликт на интереси, а той отказва да дава обяснения.

Най-впечатляваща е покупката на чисто нов апартамент в София на озадачаващо ниска цена. Това се е случило през 2014 г. За тристайно жилище в столичния квартал "Зона Б-17" Ханчева е платила само 40 000 лева, става ясно от нотариалния акт за сделката, с който в "Сега" разполага. Придобивката на Детелина Ханчева е в чисто нов блок на ул. "Ген. Столетов" и тя е платила по 465 лв.(234 евро) за кв. метър за апартамент в груб строеж. Такива цени за нови жилища в София много отдавна няма. Първи за случая съобщи сайтът "Фрогнюз".

Подмяната на касовите апарати върви към ново отлагане

В. Сега

Подмяната на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите на регистрираните по ДДС близо 150 000 фирми у нас върви към ново отлагане. Два месеца преди крайния срок - 30 септември, пред НАП са регистрирани само 196 софтуера, които отговарят на изискванията на прословутата Наредба 18. Те са само на български производители, като нито една международна компания до момента не е представила пред НАП свои продукти, въпреки че са широко разпространени у нас. Няма одобрен и нито един софтуер за продажби за електронен магазин, въпреки че до края на юни пред приходната агенция за първи път се регистрираха 15 000 е-търговци.

Нов квартал в София със сгради до 10м

В. Труд

Нов жилищен квартал ще бъде обособен между Околовръстния път, “Източен парк”, бул. “Копенхаген”, и кв. “Горубляне” в София. Столичният общински съвет гласува да се възложи разработването на подробен устройствен план за територията.

Според общия устройствен план тя е за жилищно застрояване със сгради с височина до 10 м. До 25% от имотите ще бъдат използвани за строежа на улици и сгради за обществено обслужване, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Общината анализира и колко терени и с каква обща площ трябва да бъдат отчуждени, за да се осъществят планираните в общия устройствен план на София зелени площи и паркове. Ще се пресметне колко би струвало на общината да изкупи терените. Голяма част от територията на бъдещия “Източен парк” е частна.

София слага система срещу “споделеното” билетче

В. 24 часа

Най-късно от декември следващата година всяко билетче за пътуване с градския транспорт ще е с QR код, дата и час на издаване и спирка, на която е закупено. Така ще се сложи край на практиката хората да си предават билети.

В кабините на шофьорите в транспорта ще бъдат монтирани тъчскрийнове, от които ще излиза всеки билет, който пътник си купува от тях. Това ще е част от новата електронна система за таксуване в транспорта, която трябва да заработи до края на следващата година и да сложи край на перфораторите.

БАБХ: Забраните важат и за свинете в "задния двор"

В. 24 часа

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в България и превенцията за разпространение на заболяването Африканска чума по свинете, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) припомня, че изискванията за храненето на животните важат за всички лица, които отглеждат и се грижат за животни, включително и за задоволяване на нуждите на собственото домакинство. Прилагането на мерките по отношение условията за храненето на животните са определени в Закона за фуражите. Това се отнася и за т.нар. „заден двор“, в който се отглеждат прасета, информират от БАБХ.

Препоръки по отношение на задълженията на стопаните и храненето на животните в „заден двор“ са дадени и от екипа за спешни действия на Европейската комисия и са съобразени със Стратегията на Европейския съюз за борба със заболяването Африканска чума по свинете.

Спират със стратегия незаконните строежи в гетата

В. Монитор

Да се създаде и 3-годишна програма за постепенно премахване на ромските гета, като се ограничи незаконното строителство в тези квартали. За районите със законни постройки пък да се изгради и подобри съществуващата инфраструктура, да се санират жилищата. Това предвижда „Стратегия за промени в политиката за интеграцията на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“ на ВМРО.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов я представи в рамките на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
fallback