fallback

Преглед на печата за 15 юли

08:10 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

90% от законите в парламента са писани "на коляно"

В. Сега

Законодателният процес в Народното събрание продължава да е обременен с много тежки недостатъци. Законовите промени се предлагат без сериозна обосновка, най-често липсва оценка на разходите и резултатите, въобще не се полагат усилия да бъдат информирани гражданите какво се изменя и какви ще бъдат последствията от поправките. Такъв извод може да се направи от резултатите, които представя последното проучване върху законодателната дейност, проведено от Националния център за парламентарни изследвания. Проучването обхваща първите 2 години от работата на сегашното Народно събрание и включва 338 законопроекта, внесени в този период.

Най-често, за да се мотивира законодателната инициатива, депутатите и правителството ползват аргументи, свързани с правото на ЕС (24.2%), както и неефективност на съществуващото законодателство (21.5%). Прави впечатление, че в 15.8% от случаите вносителите се ограничават само до общо излагане на причините, т.е. липсва дълбочина и конкретика. Фрапиращите 89.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка. Това потвърждава налагащата се представа, че законодателните промени се пишат „на коляно”, без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области.

България може да пести 95 млн. евро годишно с тецове на газ

В. Сега

Газификацията на част от тецовете ще спести на България милиони евро. Това сочи разпространеният наскоро доклад "Енергийният преход в България" на консултантите от "Баринга Партнърс". Според авторите на доклада преминаването към природен газ може да икономиса почти 95 млн. евро, като това ще стане чрез намаляване на парниковите емисии. В момента те трябва да се купуват от тецовете, за да покриват екоизискванията, а този разход влиза в цената на тока.

В доклада се посочва и за кои мощности може да се приложи тази схема - частните ТЕЦ "Марица-изток 3", "Русе Изток" и "Девен". Те могат да кандидатстват за еврофинансиране през платформата "Въглищни региони в преход", се посочва още в доклада.

Документът излиза в момент, в който България и още осем европейски държави искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Новите правила за по-чист въздух на ЕК трябва да започнат да се прилагат от 2021 г., като към 2030 г. се очаква централите поетапно да спрат да работят. Най-сериозно засегната от еконормите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Вносът на алкохол и цигари от ЕС се е увеличил с над 40%

В. Сега

Вносът на България от държавите, членки на Европейския съюз, се увеличава с почти 9% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на април. Основните търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. За първите четири месеца на тази година, спрямо същия период на 2018 г., най-голямо увеличение на вноса статистиката отчита при алкохолните и безалкохолни напитки и цигарите - цели 45%. 

Най-голям спад има на внесените стоки от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация" (27.4%). Това са сурови кожи, маслодайни семена и плодове, каучук, корк и дървени материали, дървесина и хартия, естествени торове, метални руди, продукти от животински и растителен произходи други.

Шефове на големи енергофирми в екипа на “Еврохолд” по сделката за ЧЕЗ

В. 24 часа

Експерти с опит и ръководили големи енергийни фирми влизат в консултативния съвет, който “Еврохолд” създаде за придобиването на ЧЕЗ в България.

В екипа се включват Гари Левсли, дългогодишен изпълнителен директор на “Контур глобал” (компанията е собственик на една от американските централи в басейна “Марица-изток”). Левсли е управлявал и редица ЕРП-та в Централна и Източна Европа. Консултанти ще са и изпълнителният директор на няколко електроразпределителни дружества в Румъния - Каталин Станку, както и Георги Миков, бивш директор на НЕК. Очаква се съветът да се разшири още до петима души. Това казва председателят на управителния съвет на “Еврохолд” Кирил Бошов в интервю за сп. “Икономист”.

По думите му заемите за сделката с ЧЕЗ ще бъдат обезпечени чрез акциите на “Еврохолд” и в никакъв случай чрез активите на енергодружеството.

През 2100 година – само 4 милиона българи

В. 24 часа

До 4 милиона ще се стопят българите до 2100 г., а населението ще застарява все повече, показват прогнозите на “Евростат”.

Отрицателната тенденция е отчетена и тази година. Към 1 януари 2019 г. европейската статистическа агенция е преброила точно 7 млн. души в България, след като през 2018 г. та са намалели с 50 хил.

Проблемът се задълбочава от това, че страната ни е с най-нисък естествен прираст в целия Европейски съюз - за миналата година той е бил минус 6,6 промила.

Купуваме Ф-16 без най-модерните им оръжия

В. Труд

Няма да се доплаща дооборудване на новите изтребители Ф -16, но България се отказва за момента от наймодерните им оръжия, като системите за управляемото въоръжение въздух-земя т.нар. “умни ракети”. Това заяви заместник-министърът на отбраната о.з. ген. Атанас Запрянов, който водеше преговорите със САЩ. Според него България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70. Той обясни, че всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и че с подписването на договора пакетът не е затворен. “Самолетите, които получаваме, имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух-въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб”, смята Запрянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
fallback