fallback

Преглед на печата

08:22 | 01.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Брюксел иска ревизия на още неприетия НПК в. Сега Ударното приемане на новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) не успя да заблуди евроекспертите, които отблизо следят как България изпълнява най-спешния си ангажимент, свързан с приемането й в ЕС. Европейската комисия настоява за ревизия на току-що гласуваните текстове, които се разминават с указанията, дадени от Брюксел. Това се разбра вчера от специалните изявления на шефа на парламентарната правна комисия Янаки Стоилов и представители на правосъдното, вътрешното и външното министерство.
 
Става дума за няколко текста в НПК, които, ако не бъдат приети, със сигурност ще доведат до негативни последици в доклада на ЕК за напредъка на България. Евроекспертите настояват да има ясно разпределение и разграничение на делата, които ще се разследват от следователи и дознатели, да се предвидят реалистичните срокове за задействане на кодекса и невъзможност за връщане на дела от прокурор. Това означава задължително въвеждане на наблюдаващ прокурор, ограничаване до минимум на разследването на дела от следователи и само 6-месечен гратисен период за влизане в сила на НПК. Всичко това бе записано в кодекса, изработен от правителството "Сакскобургготски". Но между първо и второ четене в правната комисия документът претърпя сериозни промени, заради които евроекспертите недоволстват.
Само преди два дни правната комисия гласува на второ четене текст в НПК, според който прокурорите ще имат право да връщат дела за доразследване, въпреки че в първия вариант това не бе предвидено. Вчера Янаки Стоилов обяви, че се надява това становище да бъде ревизирано в пленарна зала. Освен това хем бе прието да има наблюдаващ прокурор, хем с последващи промени понятието на практика беше изпразнено от съдържание. Правната комисия оряза делата, които ще гледат следователите, но им даде право да разследват престъпления на служителите от МВР. До този момент в пленарна зала са приети на второ четене 52 от общо 450-те текста на кодекса. Останалите още се обсъждат в правната комисия. Очаква се окончателното приемане на НПК да стане до средата на октомври.
Правителството прави нов закон за концесиите
в. Новинар
 
До края на годината в парламента ще бъде внесен нов закон за концесиите, съобщи вчера премиерът Сергей Станишев. Сред основните промени ще е изискването очакваните от държавата параметри по концесията и критериите за определяне на концесионер да се публикуват в българските медии и в европейската преса, обясни Станишев.
 
Според премиера сега действащият закон за концесиите не дава възможност за реална конкуренция между кандидат-концесионерите. Документът не отговаря нито на икономическите реалности, нито на поетите към Европейския съюз ангажименти.
 
В новия закон ще искаме изключване на привилегированите участници и задължителен двустепенен конкурс при избора на концесионера, каза Станишев.
 
Междувременно вчера и Върховната касационна прокуратура поиска законът за концесиите да бъде променен. Магистратите настояват да се приемат промени и в законите за обществените поръчки, държавната и общинската собственост, с които да се ограничат възможностите за корупция. Промените са част от пакет мерки за борба с корупцията, подготвен от работна група от прокурори.
Българската водка поскъпва до 6,70 лв. в. Стандарт
Българската водка в бутилки от 0,7 л догодина ще струва 6,70 лв. Увеличението заради новите акцизи е с 19,69%. Това показват разчетите на Министерството на финансите, представени на депутати от бюджетната комисия. Вносната водка в бутилки от 0,7 л ще поскъпне с около 1,20 лв. до 20,18 лв. Българската луксозна ракия в бутилка от 0,7 л ще се продава по 9,18 лв., а по-обикновената - по 6,68 лв. Поскъпването на цигарите заради предложените от министерството нови акцизи ще бъде между 48% и 55% за различните марки.
Наши фирми обраха златните медали на Пловдивския панаир в. Сега
 
Общо 52 златни медала бяха връчени на наши и чужди фирми на тържествена церемония в Панаирното градче в Пловдив снощи. В Града под тепетата утре завършва 61-ият международен есенен технически панаир.
33 от отличените експонати са представени от български фирми. Най-много медали -11, бяха раздадени за машини и технологии в бранш строителство. "Оргахим"-Русе спечели злато за системата за интериорна декорация Spirit Creative Effect, медал получи серията стенни керамични плочки "Реджина" на "Хан Омуртаг"-Шумен. Гипсовата шпакловъчна смес "Унифор колор" на "Технокорект"-Бургас, енергоефективната и топлоизолационна оксидна система на "Лакпром"-Световрачене, сухите строителни смеси на "Девня цимент" и PVC-профилите за врати и прозорци на столичната "Вайс профил" също са сред наградените в строителния бранш. Девет медала получиха изделия от сектора машиностроене.
 
Масларова иска още 126 млн. лв. за пенсии
в. Новинар
 
Увеличението на пенсиите да зависи в еднаква степен от повишаването на инфлацията и осигурителния доход, ще поиска социалният министър Емилия Масларова. Промяната е част от пакет от идеи за промени в социалната сфера от 1 януари 2006 г. В момента за увеличението на пенсиите по-силно влияние има покачването на осигурителния доход.
 
Ако новата система за изчисляване на пенсиите бъде приета, ще са необходими допълнително 126 млн. лв., обясни Масларова.  

Масларова предлага еднократната помощ при раждане да се увеличи. Единият вариант е тя да е 160 лв., колкото ще бъде минималната работна заплата през 2006 г. Вторият вариант предвижда помощта да е 80-90% от месечното възнаграждение на майката.

Уреждат военните в къщи с камериерки в. Стандарт
Спретнати камериерки ще обслужват военните и техните семейства в дома им. Кадровите служещи от провинцията вече могат да ползват напълно обновено общежитие на Министерството на отбраната с всякакви екстри и на минимални цени. Министър Веселин Близнаков откри вчера ремонтираната сграда в столичния кв. "Овча купел". Там ще се настаняват хора от провинцията, които нямат квартири. Военните, които ще живеят в общежитие "Средец", са от Софийския гарнизон. За модерни мебели, телевизори и подмяна на канализацията са вложени 2 млн. лв., съобщи Близнаков. В сградата има 200 стаи и 31 апартамента. Цената на единична стая е между 43 и 46 лв. месечно, а на апартамент - от 70 до 87 лв. В приземния етаж има перални и сушилни помещения, които се ползват безплатно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 12.09.22 г.
fallback