fallback

Преглед на печата за 1 юли

08:10 | 01.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател

Бюджетният излишък расте с 200 млн. лева на месец

В. Сега

След като в края на май бюджетният излишък достигна 3 милиарда лева, към края на юни той вече е 3.198 млрд. лева, показват предварителните данни на финансовото министерство. Това означава, че излишъкът расте със скорост 200 млн. лева на месец.

Значителното превишение на приходите над разходите по това време на годината вече се превърна в традиция. То не се дължи на някакъв бум на постъпленията, а на лошия навик на правителството да задържа най-важните бюджетни разходи - големите инвестиции в инфраструктура. В самия край на годината, обикновено около Коледа, започва голямото харчене, но тогава парите обикновено отиват не за проектите и целите, за които са били предназначени. Неслучайно управляващите търпят критики, че разходват непрозрачно и неефективно публични средства и преправят бюджета без санкцията на парламента.

Българските плажове пустеят

В. Сега

След вълната от скандали за бетониране на плажове и законодателната разправа с летовниците - любители на т.нар. диво къмпингуване, Българското Черноморие тревожно пустее. В края на юни чадърите и шезлонгите на много места са празни, безлюдни участъци има дори по централния плаж на Слънчев бряг, показват кадри, заснети от медии и от очевидци. Междувременно по граничните пунктове към Гърция и Турция "бягащите" на юг туристи са много повече от минали години, твърдят служителите на ГКПП-та. 

Още преди месеци заваляха прогнози за лош ваканционен сезон, а ето че сега мрачните очаквания се потвърждават.  Бургаската туристическа камара изчисли, че спадът на посетителите е 15-20 процента. Хората от бранша смятат, че причините за отлива са комплексни. Основният фактор е завръщането на силни играчи като Турция и Египет. Освен това авиокомпаниите не могат да осигурят пълния капацитет самолети, които да превозват туристи до България. "Губим традиционни пазари като Германия, като Израел", коментира Христина Славова от бургаската камара пред Би Ти Ви. Недостигът на готвачи, камериерки и друг персонал допълнително влошава положението, признават хотелиери и ресторантьори.

Вдигането на сметките ще изяде ръста на пенсиите

В. Сега

От 1 юли пенсиите се увеличават. Но от същата дата се покачват и разходите на всички български домакинства - заради новите цени на тока, топлата вода и парното.

Държавата отпусна 277 млн. лева за увеличение на всички пенсии. Така от 1 юли средната пенсия у нас ще стане 386 лева. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 12 лева, а социалната -  със 7 лева. Вдига се и таванът на пенсиите - на 1200 лева. Промяната ще обхване 43 000 души, които занапред ще получават реалните си пенсии. Други 26 000 обаче ще останат с таван.

Изплащането на пенсиите ще започне след седмица. Но повечето хора изобщо няма да усетят увеличението, защото ще трябва да плащат и по-високи битови сметки. 

КЗК обвини 33 фирми в картел при санирането

В. 24 часа

КЗК обвинява 33 фирми, че са направили картел с цените за саниране, съобщиха от регулатора. От сайта на антимонополната комисия става ясно, че проверка е направена по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров.

Той е изпратил на КЗК информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за обектите, които се санират по националната програма. Последвали проверки в офисите на три фирми - “ВМЛ – консулт”, “Архкон Проект” и “Евиданс инженеринг”. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

Въвеждат бърз фалит на малки фирми

В. Труд

Ускорени процедури за фалит на малки филми ще бъдат въведени с промени в Търговския закон. Наред това на дружества с трайни финансови проблеми ще бъде даден втори шанс да работят, като вместо да се стига до обявяване в несъстоятелност, ще бъде въведена процедура за опрощаване на част от дълговете им. Това предвижда Пътна карта за изпълнение на препоръките на ЕК относно процедурите за обявяване на фирми във фалит, приета от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 04.09.22 г.
fallback