fallback

КЗК глоби ПОК Доверие с 50 хил. лв. за нелоялно привличане на клиенти

16:44 | 29.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 50 хил. лева на “Пенсионноосигурителна компания Доверие” АД, София за извършено нарушение по чл. 34, ал. 1 от ЗЗК и постанови прекратяването му, съобщиха от комисията.

Преписката в КЗК е образувана по повод писмо от Комисията за финансов надзор, с което се препраща по компетентност сигнал от ПОК “Съгласие” АД.

ПОК “Доверие” АД чрез раздаването на ваучери за безплатно гориво е привлякло в своите фондове работници и служители на “Мини Марица Изток” ЕАД, пенсионноосигурени до този момент във фондовете на други дружества. Комисията приема, че това е недопустим метод за стимулиране на промяната на участието на осигурени лица от един фонд в друг, тъй като те отдават предпочитания на фондовете, управлявани от ПОК “Доверие” АД не заради техните икономически показатели, състояния и резултати, а поради възможността да получат безплатно гориво.

Според КЗК подобни действия водят до нарушаване на равнопоставеността на пенсионноосигурителните дружества, защото се отдава предпочитание на едно такова за сметка на другите, въз основа на предоставяне на несвързани с дейността му облаги, като по този начин то получава необосновано предимство пред останалите.

В резултат на нелоялни действия от страна на ПОК “Доверие” АД са налице прекратени договори с конкуренти, в случая с ПОК “Съгласие”, като са налице сключени нови такива с дружеството извършило действия противоречащи на забраната по чл. 34, ал.1 от ЗЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 05.09.22 г.
fallback