fallback

Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец

Основни проблеми за търговците на дребно остават недостатъчното търсене и конкуренцията. През септември факторът „несигурна икономическа среда” продължава да засилва негативното си влияние

11:10 | 29.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Corbis

Общият показател на бизнес климата се понижава с 3.4 пункта през септември спрямо август, като това е третият пореден месец на понижение след достигнатия през юни дългосрочен максимум (35.4%) за последните 11 години, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Показателите при почти всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ – промишленост, търговия на дребно и услуги (включително транспорт), се понижиха през месеца.

През септември съставният показател “бизнес климат в промишлеността” пада с 3.7 пункта поради изместване на очакванията на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца - от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние. Подобно изместване към по-умерените мнения се наблюдава и при очакванията за производствената активност през следващите три месеца.

Производството се запазва през септември на равнището от предходния месец, въпреки че осигуреността с поръчки, както от страната и особено от чужбина, се влошава. Запазват се очакванията за повишение на продажните цени, и то със същото или по-бързо темпо в сравнение с настоящото движение на цените.

През месеца съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” пада със 7.4 пункта поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца - от “подобрение” към “запазване на същото” бизнес състояние. Същевременно мненията за настоящото и очаквано търсене на услуги са дори по-благоприятни в сравнение с дадените оценки миналия месец, когато имаше известно влошаване на оптимистичните нагласи. Последните бизнес анкети на НСИ не отчитат инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” е с 1.9 пункта под равнище на август поради изместване на очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние. Подобно изместване на мненията се регистрира и по отношение на настоящите и очаквани продажби в търговията на дребно - от повишение в посока на запазване на техния обем.

Основни проблеми за търговците на дребно остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. През септември факторът „несигурна икономическа среда” продължава да засилва негативното си влияние и надхвърля дългосрочната си средна стойност. Очакванията за покачване на цените се запазват.

Бизнес климатът в строителството почти запазва равнището си от предходния месец. Делът на предприятията очакващи да имат „същото” бизнес състояние през следващите шест месеца е значителен - 79.2%. Строителната активност продължава да се повишава, но не с темповете от летните месеци, като очакванията за следващите три месеца са в посока на запазването й на същото равнище (78.2% от предприятията). Нивото на поръчките също се подобрява. Най-сериозен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша.

Инфлационните очаквания в строителството се запазват на нивото от предходния месец, но са далеч по-малки от очакванията, регистрирани през периода април – юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 17.08.22 г.
fallback