fallback

От "Загорка" очакват около 5 млн. евро печалба преди данъци за 2005 г.

Продажбите вероятно ще се запазят на нивата от миналата година, когато бяха реализирани 1,463 млн. хектолитра бира

08:06 | 28.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на "Загорка" АД преди данъци за 2005 г. ще бъде около пет милиона евро, докато за 2004 г. тя е била 3,6 млн. евро, каза генералният мениджър на дружеството Димитър Алексиев. Нетната печалба на пивоварната компания за миналата година бе шест милиона лева.

От компанията очакват оборота за тази година да бъде около 100 млн. евро. "Продажбите вероятно ще се запазят на нивата от миналата година, когато бяха реализирани 1,463 млн. хектолитра бира," каза Алексиев. Той допълни, че повишаването на печалбата на дружеството се дължи на по-малките разходи през тази година.

"Благодарение на направените в последните години инвестиции компанията успя да намали сериозно разходите си," каза още Алексиев. От приватизацията на дружеството през 1994 г. досега в обновяване на производството са инвестирани около 70 млн. евро.

Една от най-сериозните инвестиции за тази година е в нова PET линия, в която са вложени над 2,5 млн. евро. Линията е в експлоатация от април тази година и се използва за бутилиране на "Ариана" и "Загорка Магнум". "Търсенето на бира в пластмасова опаковка непрекъснато нараства и новата линия е много важна за дружеството," каза Алексиев. Според него PET сегментът има 36% от целия пазар на бира и 50% от домашната консумация.

От компанията продължават и разширяването на складовите площи.

Димитър Алексиев ще поеме поста генерален мениджър на Хайнекен Словенско в Словакия от 1 октомври. Все още не е ясно кой ще заеме мястото му в "Загорка", като вероятно той ще съвместява двете длъжности до избор на нов генерален мениджър на българската компания.

За първите осем месеца на тази година "Загорка" е продава 1,032 млн. хектолитра бира и има пазарен дял от 29,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 28.09.05 г.
fallback