fallback

Преглед на печата за 5 юни

08:11 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Надплатените милиони на партиите ще останат тайна

В. Сега

Дълбока тайна ще остане колко милиона е надплатила държавата на партиите заради скандалния подход на финансовото министерство при разпределението на дължимите им субсидии. За каква сума става въпрос ще се разбере само за последните 3 години. Това реши парламентарната правна комисия във вторник по предложение на правителството. Управляващите упорито отказват да поемат отговорност и продължават да настояват, че коренът на проблема е в закона, а не в начина, по който са го прилагали. Това твърдение обаче съвсем олекна, след като прокуратурата обяви, че неназовани служители на финансовото министерство са извършили престъпление при смятането на субсидиите.

Скандалът започна от разкритието, направено от „Шоуто на Слави“, че партиите и коалициите, имащи право на субсидии, са взели по 13.23 лв. за всеки действителен глас през 2018 г., вместо по 11 лв., както е записано в Закона за държания бюджет. Причината е, че финансовото министерство в продължение на години е изчислявало общата сума за партийно финансиране на базата на всички подадени действителни гласове, а не само на получените от правоимащите партии и коалиции.

Пазарлъкът за F-16 тръгва от 2.1 млрд. лв. нагоре

В. Сега

България и САЩ ще преговарят за закупуването на 8 американски многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 за сума между наймалко 2.1 и най-много 2.9 млрд. лв. (по сегашния курс долар-лев - б.р.). Това става ясно от съобщение на българското Министерство на отбраната. В понеделник на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ е била публикувана официална информация, според която Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1.673 млрд. долара (над 2.9 млрд.лв.).  Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Според съобщението това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България.

Новите цени на тока и парното сблъскаха производители и потребители

В. Сега

И производители на електроенергия, и потребители са недоволни от предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока и парното от 1 юли. Това стана ясно на проведеното във вторник открито заседание на новите цени. Енергийният регулатор предлага увеличение между 3 и 4%, но според омбудсмана Мая Манолова процедурата е изцяло сгрешена.

"Би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади - ЕРПта и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули тревогите на гражданите", коментира тя след вчерашното открито заседание на комисията.

Газовият хъб „Балкан“ подобен на австрийския

В. Монитор

Газовият хъб „Балкан“ да е подобен на австрийския в Баумгартен. Идеята бе обявена по време на кръгла маса, организирана в парламента във вторник, на която беше представена концепцията за проекта.

За да има енергийна борса в България, са нужни законодателни промени, които да регламентират дейността й“, обясни Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика при откриването на събитието. "Текстовете за промяна на Закона за енергетиката ще бъдат публично дебатирани и представени на експерти в сектора", посочи той.

Държавата трябва да дава по 9 лв./мвтч на US централите

В. Монитор

Държавната НЕК ще бъде принудена от 1 юли за следващите 12 месеца да субсидира с по 9 лв. всеки мегаватчас, който изкупува от т. нар. американски тецове в Маришкия басейн. Това стана ясно във вторник по време на открито заседание в КЕВР, на което бе разгледан докладът на регулатора за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“.

Над 1 милион в Европа сами си произвеждат еленергия

В. Труд

Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат еленергия. При добро законодателство над 250 милиона в света ще могат да го правят през следващите 30 години. Това съобщи Игнасио Наваро, ръководител на проекта „Европейски енергиен преход“ на организацията „Грийнпийс“, чийто легендарен кораб „Rainbow Warrior“, акостира за два дни във Варна. Според него слънчевата енергия е най-евтиният и чист начин за производство на електричество, а използването й свежда до минимум енергийната бедност. Предимно в западните ни съседи се възползват от производството й, а на полуострова добрият пример е Гърция. Игнасио Наваро припомни, че наскоро беше приета европейската директива, която дава право на гражданите да си произвеждат сами енергия. Оттук нататък зависи кога отделните държави ще я приложат в националните си законодателства.

Сърбия увеличава пътните такси с 12 процента

В. 24 часа

Сръбското правителство внесе в парламента предложение за увеличение на пътните такси с 12 процента, като изтъкна, че в момента таксите са по-ниски от реалната стойност, съобщава в. "Вечерне новости", цитирани от БТА.

Последното поскъпване на таксите беше на 7 януари 2017 г., когато те бяха увеличени с 10 процента в сравнение с предходната тарифа.

Преди това пътните такси не бяха увеличавани от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
fallback