fallback

Винпром Пещера откри нов завод, планира закупуване на още лозови масиви

“Винпром Пещера” АД притежава марките ракии от серията “Пещерска”, мастика “Пещера”, водките “Flirt” и “Аlaska”, уиски “Black Ram”, джин “Sixth Sense”

13:27 | 27.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Административната сграда на дружеството в Пещера; снимка: Винпром Пещера

“Винпром Пещера” АД откри новия си завод и административна сграда в гр. Пещера, съобщиха от дружеството. Проектът е реализиран в рамките на 12 месеца и в него са вложени над 3 млн. лв. Заводът е изграден на площ от 7039 кв. м със застроена площ от 4400 кв.м с реализиране на няколко технологични звена.

Пътят на празния стъклен амбалаж започва през специално изграден буферен склад, където се поддържат прецизни параметри на влажност и температура на въздуха. От него бутилките преминават в изолирано помещение за бутилиране, затапване и етикиране, в което работят четири нови италиански бутилиращи линии. В края на линията готовата продукция бива подложена на стриктен качествен контрол от страна на оператори на полуавтоматичен експедиционен модул. Огромните складове, намиращи се в края на технологичната верига, позволяват добра организираност и разделение на продуктите с цел максимална проследимост при контрола на партидите, обясниха от компанията.

“Винпром Пещера” АД притежава марките ракии от серията “Пещерска”, мастика “Пещера”, водките “Flirt” и “Аlaska”, уиски “Black Ram”, джин “Sixth Sense”, както и вината от серията “Бакхус”. На успешен прием се радват и наскоро лансираните бял и червен ром под марката “Captain Fred” и текила “Machos”.

Компанията е дългогодишен износител на високоалкохолни напитки и отлежали винени дестилати за Великобритания, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Гърция, Турция, САЩ, Панама, Русия, Украйна, Казахстан, Молдова. Компанията изнася качествени наливни и бутилирани вина за Япония, Канада, САЩ, Великобритания, Испания, Гърция.

„Винпром Пещера” АД е създаден през 1939 г. в район с традиционно развито лозарство. От приватизацията му досега в предприятието са направени многократни инвестиции за разширяване и обновление на производствения капацитет. Инвестиционната политика на компанията се гради на принципа „реинвестиране на печалбите”, в съответствие с който през последните 4 години са изпълнени проекти за над 40 млн лв. Чрез съфинансиране от предприсъединителната програма САПАРД преди 2 години, “Винпром Пещера” АД обнови винарската изба в гр. Съединение. Разширението и модернизацията на базата на стойност 12 млн. лв. е най-големият проект на европейската програма за Южна България. Инвестициите за 2004 г. са близо 14 млн. лв.

Винпромът има над 5000 дка собствени лозя, засадени с висококачествени сортове Мерло и Каберне Совиньон. Съгласно инвестиционната програма на компанията, в рамките на 3 години те ще се увеличат с още 5000 дка нови сортове високопродуктивни лозови масиви.

Плановете на “Винпром Пещера” АД са до 2007 г. да бъде преструктурирана в съответствие с последните постижения във винарската индустрия в ЕС и в глобален мащаб, за да бъде компанията конкурентоспособна и след присъединяването на България към ЕС, подчертават от дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 05.09.22 г.
fallback