fallback

7 кандидати в търга за лицензии от Клас Б за мрежи „точка към много точки”

09:29 | 27.09.05 г.

Седем телекомуникационни компании подадоха документи за участие в търга за издаване на три индивидуални лицензии от Клас Б за далекосъобщителни мрежи от вида „точка към много точки” с национално покритие до изтичане на срока, който бе до 17.00 ч. на 26 септември, 2005 г. Документи за участие в тайното наддаване по реда на постъпване внесоха „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” ЕАД, „Гити България” ООД, „Транс телеком” ООД, „Кериър БГ” ООД и „Орбител” АД, съобщиха от Kомисията за регулиране на съобщенията късно снощи.

Трите лицензии от клас Б ще бъдат издадени след публичен търг, който ще се проведе на 25 октомври, 2005 г., две седмици след надпреварата за разпределяне на двете лицензии от клас А, която ще е на 11 октомври в зала 6 на НДК.

Трите разрешителни от клас Б предоставят за ползване ограничен ресурс от 2х10,5 мегахерца, а двете от клас А - 2х21 мегахерца, всичките в честотния диапазон 3,5 гигахерца. Петте лицензии ще бъдат издадени за срок от 10 години.

Търгът за издаване на лицензиите от Клас Б ще стартира при първоначална тръжна цена от 672 000 лв. за разрешително и стъпка за наддаване 50 000 лв., а от Клас А - при първоначална тръжна цена от 1 344 000 лв. и стъпка за наддаване 100 000 лв. за лицензия.

В надпреварата за разпределяне на двете лицензии от Клас А документи подадоха шест компании, някои от които са заявили участие и в търга за лицензиите от клас Б. Кандидатите за разпределяне на лицензиите от Клас А са съответно „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” ЕАД, „Транс телеком” ООД, „Кабелнет” ЕООД и „Кериър БГ” ООД.

Съгласно правилата за провеждане на търговете компаниите, които спечелят лицензии от Клас А, няма да имат право на участие в наддаването за разпределяне на лицензиите от Клас Б.

Мрежите, изградени по технологията “точка към много точки” предоставят разнообразни далекосъобщителни услуги с качеството на оптичен кабел – пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, мултимедийни приложения и др.

Основното предимство на тези безжични мрежи е употребата им в отдалечени места, където прокарването на кабел е икономически неефективно, както и в силно урбанизирани райони.

Очаква се основни потребители на услугите на тези мрежи да бъдат както големи корпоративни клиенти, така и предприятия от малкия и среден бизнес, а също и определени категории крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
fallback