fallback

Преглед на печата за 28 май

08:30 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фандъкова спести глоба на „Джи Пи Груп” за забавяне на „Графа”

В. Сега

Столичната община няма да санкционира строителната компания „Джи Пи Груп” за забавяне на ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, въпреки че е много вероятно фирмата да продължи да поправя дефекти по реализацията на проекта и след крайния срок на договора им, който изтече вчера. Причината е, че на 21 май общината, изпълнителят и строителният надзор са подписали акт 15 на обекта, според който основните дейности по ремонта са приключили. Възложителят и надзорът са направили забележки към изпълнителя и вчера срокът за отстраняването им изтече. Това стана ясно от думи на шефа на дирекция „Транспортна инфраструктура” Даниел Евлогиев на среща между представители на общината, надзора и „Джи Пи Груп”. На нея не беше кметът Йорданка Фандъкова.

Оттук нататък „Джи Пи Груп” може да бъде санкционирана само за некачествено извършена дейност, обясни Евлогиев. Тази санкция може да бъде до 1 милион лв. "Но експлоатацията на обекта вече е започнала, премахнати са оградите и обектът се експлоатира. На този етап вече не може да се налагат санкции за забавен ремонт”, уточни общинският представител. Разбра се, че досега „Джи Пи Груп” е санкционирана само от общинското предприятие „Зелени системи” за увреждане на растителност в района на ремонта, без да е ясно на каква стойност е санкцията.

334 българи имат сметки с над 1 млн. евро зад граница

В. Сега

НАП знае за 334 българи, които имат сметки с над 1 млн. евро към края на 2017 г. в чужбина, включително и офшорни дестинации, съобщи Медиапул.  Приходната агенция е започнала проверки, но до момента не засякла дали в списъка попадат политици и висши държавни служители. 

Действията на НАП нямали нищо общо с призива на президента Румен Радев службите да се заровят в задграничните авоари на хора, заемащи високи постове. Държавният глава предупреди, че скандалът с евтините апартаменти на властта е само началото и предстоят още разкрития. Ден след изявлението на президента главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до ДАНС с искане за подобна информация.

КПКОНПИ възкръсна с претоплено разследване в Божурище

В. Сега

Кметът на Божурище Георги Димов (ГЕРБ), зам.-кметицата Габриела Дончева, както и секретарят на общината Цветелина Димитрова бяха арестувани при акция на спецпрокуратурата заедно с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Столичната полиция заради съмнения за продажба на общински терени на занижени цени.

Операцията на прокуратурата идва 4 месеца след като председателят на общинския съвет в Божурище Георги Димитров заяви, че е сигнализирал компетентните органи във връзка с търга за продажба на общинска земя по 1.68 лв. за кв. м. Въпреки че работата по сигнала се е проточила значително, зам. главният прокурор Иван Гешев не пропусна да изтъкне заслугите на КПКОНПИ. "Искам да изразя специални благодарности към тях, че както винаги се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен", каза Гешев пред журналисти в Божурище.

Преференциите доведоха до необясними мистерии

В. Сега

Преференциите, които са безспорно достижение в изборната технология у нас, родиха на европейския вот мистерии. Така например граждани се оплакаха, че в протоколите е изчезнало личното им предпочитание за Тома Белев и Емил Георгиев от “Демократична България”. В социалните мрежи имаше недоволство, че е изчезнал вот и за други претенденти.

Някъде обаче преференциите бяха в изобилие. Делян Пеевски от ДПС например се оказа харесван от симпатизантите на затънтеното село Добролево, община Борован, област Враца, без да е стъпвал при тях. Гласове е спечелил и Цветан Енчев, лидер на ДПС – София, последен в листата. Друг любимец на добролeвските избиратели се оказа зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, който бе кандидат от листата на ГЕРБ. Неговият колега Емил Радев пък направи пробив в община Бойчиновци, макар да е родом от Варна и с малко допирателни до Северозапада.

Мораториум върху откриването на нови вузове

В. Труд

Установяване на мораториум върху откриването на нови висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища до приемането на Националната карта на висшето образование. Това са част от специфичните мерки, които са залегнали в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Документът, който е качен за обществено обсъждане, предвижда още министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище.

Сред основните мотиви за предложените промени е да се ограничи необоснованото разрастване на институционалната мрежа за висше образование. За това се предлага създаването на Национална карта за висшето образование, която трябва да стимулира университетите да съсредоточат усилията си върху подготовката на кадри за пазара на труда с необходимото качество. Тя ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии.

Дават 200 бона за ремонт на храмове

В. Монитор

Столичната община ще вложи над 200 хил. лв. в изграждането и поддръжката на четири църковни храма в София. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова по искане на районни кметове и предстои да бъде гласувано от общинския съвет утре.

Градоначалникът предлага 78 хил. лв. да бъдат дадени на храм „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в район „Средец“, които да се използват за ремонт на покрива. За църквата „Успение Богородичо“ в Курило са предвидени 36 500 хил. лв. Кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева посочва, че в последните години храмът е в изключително лошо състояние. „Необходимо е да бъде извършен ремонт на стени и тавани, смяна на дограма, ремонта на покрив и електроинсталация, подмяна на иконостас и други, с цел запазване на това свещено място“, обяснява Райчева.

Най-просторните жилища вдигнати около София

В. Монитор

Най-просторните жилища, чиято площ достига средно 131 квадрата, са били получили разрешение за ползване в Софийска област през първото тримесечие на годината, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общо за периода в района са завършени 83 жилища, като едностайните са едва 2, а преобладават четири- и петстайните, които заедно с по-големите са общо 64. В самата столица пък превес имат тристайните жилища. От януари до края на март в града акт 16 са получили 145 жилищни имота. Най-много са тристайните - 79, след тях се нареждат двустайните, които са 40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 09.09.22 г.
fallback