fallback

Сименс ще модернизира три блока на ТЕЦ Варна за 11 млн. евро

Договорът предвижда проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на автоматизационно оборудване на 1, 2 и 3 блок на централата

12:33 | 21.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Siemens сключи договор за модернизация на 1, 2 и 3-и блок на ТЕЦ Варна ЕАД, съобщиха от българското представителство на компанията - Сименс ЕООД. Проектът е на стойност 11 милиона евро и ще бъде реализиран за срок от три години.

Договорът предвижда проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на автоматизационно оборудване на блоковете. Siemens ще внедри проекта в партньорство с български инженерингови компании. Това ще доведе до трансфер на водещо know-how и успешни бизнес практики от страна на компанията към българските й партньори.

Това е вторият етап от модернизацията на централата. Първият етап включва модернизация на другите три блока (4, 5 и 6) на централата и Siemens ще го приключи до края на октомври тази година.

След приключване на този втори етап на модернизация, централата ще разполага с единна система за управление на технологичните процеси във всички свои блокове. Това ще направи ТЕЦ Варна ЕАД конкурентноспособна на либерализиращия се енергиен пазар в България и ще я превърне в една от най-съвременните в технологично отношение централи в региона.

На започващия следващата седмица 61-и Есенен технически панаир в Пловдив Сименс ще представи иновативни решения за енергетиката, транспорта, комуникациите, индустрията и информационната инфраструктура. Очаква се близо 100 представители на международните центрове за екпертиза на компанията да демонстрират продуктовите новости и да споделят опит със заинтересованите български фирми.

Siemens е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката. Компанията има 430 000 служители, които разработват и произвеждат продукти, проектират и внедряват комплексни системи и решения. Компанията предоставя иновативни технологии и обширно know-how в полза на своите клиенти в 190 страни.

Портфолиото на Siemens включва направленията информационни и комуникационни системи, автоматизационна техника и контрол, енергетика, транспортна, медицинска и осветителна техника. През финансовата 2004 г. (завършила на 30 септември), компанията реализира продажби за 75,2 милиарда евро и нетни приходи за 3,405 милиарда евро.

На 19 септември Агенцията за приватизация удължи с 10 работни дни срока за сключване на договора за продажба на до 100% от капитала на “ТЕЦ Варна”. Решението е във връзка с възможността в рамките на този срок страните да постигнат взаимно приемливи решения, касаещи приключването на преговорния процес.

В началото на май АП избра РАО “ЕЕС Росии” - Русия за участник, спечелил конкурса за преватизация на 100% от ТЕЦ Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 29.08.22 г.
fallback