fallback

Във винарска изба "Шато ветровитите хълмове" са вложени 3,8 млн. лв.

Избата е разположена в центъра на лозов масив от 400 дка със сортовете „Каберне совиньон”, „Мерло” и „Сира”, „Александрийски мускат” и „Мавруд”.

16:40 | 20.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Винарска изба "Шато ветровитите хълмове", в която са инвестирани 3,8 млн. лв., бе открита днес в Сливенски минерални бани, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. Винарната е изградена за година и половина с помощта на програма САПАРД, като субсидията е в размер на 1,7 млн. лв.

Избата “Шато ветровитите хълмове” е разположена в центъра на лозов масив от 400 дка. Той е създаден с елитен френски посадъчен материал от сортовете „Каберне совиньон”, „Мерло” и „Сира”, „Александрийски мускат” и „Мавруд”. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането му. Управлението и контрола на качеството на произвежданата продукция се осъществява от модерно оборудвана лаборатория.

В подземната част на избата, където в дъбови бъчви се формират и стареят вината, е оформена зала за дегустации. В надземната част на комплекса е проектиран ресторант с 60 места.

"В контекста на присъединяване на България към Европейския съюз, събитие като това, на което присъстваме, е знак, че частният сектор в страната полага сериозни усилия да модернизира производственият си потенциал в синхрон с развитие на съвременните технологии", каза при откриването на избата министър Нихат Кабил.

Броят на одобрените проекти по програма САПАРД за сектор “Винопроизводство” и “Трайни насаждения - създаване на лозови масиви” за област Сливен до момента е 10, на обща инвестиционна стойност 31,167 млн. лева, от тях субсидията е в размер на над 14,5 млн. лева. За страната броят на одобрените проекти в тези сектори е 39 на обща инвестиционна стойност от над 110 млн. лв., от които субсидията е 52,5 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
fallback