fallback

10 000 лв. санкция за търговско наименование, подобно на „Явлена“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 10 000 лева на “Авлена – Билд” ООД, Бургас

13:10 | 20.09.05 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 10 000 лева на “Авлена – Билд” ООД, Бургас за извършено нарушение по чл. 33, ал. 2 във връзка с чл. 30 от ЗЗК и постанови прекратяването му, съобщиха от комисията.

Преписката в КЗК е образувана по молба на “Явлена” ООД, София, дългогодишен участник на пазара на покупко-продажби на недвижими имоти, предприемаческа, посредническа и консултантска дейност, агентство, рекламна, хотелиерска и други видове дейности и услуги. Дружеството притежава правата върху комбинираната марка “Явлена”.

Чл. 33, ал. 2 от ЗЗК забранява използването на фирма, марка или отличителни знаци, идентични или близки до тези на други лица, по начин, който уврежда или може да увреди интересите на конкурентите и/или потребителите.

“Авлена – Билд” ООД използва търговско наименование, сходно с това на “Явлена” ООД. Двете дружества предлагат еднаква услуга – посредничество при сделки с недвижими имоти, т.е. съществува реална възможност от объркване на потребителите на пазара на недвижими имоти относно идентификацията на двата субекта и от там на нелоялно възползване на ответника от репутацията на “Явлена” ООД чрез привличане на потенциални клиенти на молителя.

Използването на фирма и знак, сходни на фирмата и марката на “Явлена” ООД от страна на “Авлена – Билд” ООД, е в разрез с добросъвестната търговска практика. Това поведение създава възможност от увреждане интересите на конкурентното дружество в отношенията му с потребителите и представлява нарушение на чл. 33, ал.2 от ЗЗК, заявяват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 20.09.05 г.
fallback