fallback

Ръстът на икономиката за първото шестмесечие е 6,2%

С най-голям принос за растежа на икономиката са индустриалният сектор и секторът на услугите

12:50 | 19.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Основна роля за растежа през второто тримесечие имат индустрията и услугите; снимка: Corbis

Брутният вътрешен продукт (БВП) за първото полугодие достига номинален стойностен обем от 18,428 млрд. лв., като нараства в реално изражение с 6,2% спрямо същия период на миналата година, съобщи Тодор Тодоров, директор "Национални икономически сметки и баланси" в Националния статистически институт (НСИ). С най-голям принос за растежа на икономиката са индустриалният сектор и секторът на услугите.

Заложеният в бюджета ръст на БВП е 5,3% за цялата година. През първото тримесечие на тази година ръстът бе шест на сто. От НСИ не се ангажираха с прогнози за ръста на икономиката през следващите две тримесечие, но според експерти високите цени на петрола, както и неблагоприятните условия за аграрния сектор, ще окажат негативно влияние и този ръст може да намалее до края на тази година.

Ръстът от 6,2% за това шестмесечие е най-голям от седем години насам, след като през първото шестмесечие на 1998 г. е имало ръст от 9,9%. 

За същия период реализираната от икономиката Брутна добавена стойност е 15,858 млрд. лв., и е със 6,6% по-висока от първото шестмесечие на 2004 г.

Индустриалният сектор създава 31,7% от добавената стойност на икономиката, при което относителният дял за сектора има увеличение от 0,7% в сравнение с първите шест месеца на 2004 г. Реалното нарастване на брутната добавена стойност на сектора е 8,8%.

Реалното увеличение на сектора на услугите е 6,9 на сто, а относителният дял в добавената стойност се увеличава от 60,7 на 61,5%. Производствената активност в аграрния сектор намалява през първото полугодие на тази година реално с 3,9 на сто спрямо същия период на миналата година. 

Частният сектор е създал 77,9% от добавената стойност в икономиката, като има реално увеличение от 10,8 на сто спрямо първите шест месеца на 2004 г. Общественият сектор е реализирал 22,1% от добавената стойност, а реалното намаление за сектора е шест процента спрямо първото шестмесечие на миналата година.

"Нарастналият външнотърговски обмен на стоки и услуги е един от факторите на растежа, както и инвестициите в основен капитал", каза още Тодоров. Инвестициите в основен капитал нарастват реално с 13,4% за шестмесечието спрямо същия период на миналата година и достигат относителен дял от 22,1 на сто от общия обем на БВП.

Преизчислен в щатски долари (при среден курс за шестмесечието от 1,5232 лв.), БВП е 12,098 млрд. долара, а в евро той е 9,422 млрд. евро. На човек от населението се падат 2368 лв. от БВП за шестмесечието (съответно 1555 долара или 1211 евро). 

БВП за второто тримесечие на годината е 9,738 млрд. лв., като спрямо същото тримесечие на миналата година реалният му обем се увеличава с 6,4%. Нарастването на реализираната брутна добавена стойност е с 6,2% до 8,435 млрд. лв.

Отново основна роля за растежа през второто тримесечие имат индустрията и услугите, където добавената стойност се увеличава съответно с 9,3 и 6,4 на сто спрямо второто тримесечие на 2004 г. В същото време аграрният сектор реализира с 5,2% по-малко добавена стойност.

Най-съществен е ръстът в добавената стойност за тримесечието в строителството - 13,8%, преработващата промишленост - 11,5%, а в добивната е 5,7%. Секторът на търговията има ръст на добавената стойност от 14,3 на сто.

Стабилността на банковата система и нарастналият обем на кредитиране водят до нарастване на брутната добавена стойност в областта на финансовото посредничество с 30,2% за второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
fallback