fallback

Преглед на печата

08:24 | 19.09.05 г.

Частници поемат жп гарите и продажбата на билети

Отчуждаването на имоти за нуждите на националната инфраструктура ще става по-бързо

в. Сега

БДЖ ще спре да плаща за дейности, които не са пряко свързани с работата на компанията, заканиха се от транспортно министерство. Поддръжката на локомотиви, почистването на вагони и други странични дейности ще бъдат обособени в отделни дружества, след което те ще бъдат приватизирани.

Железопътните гари ще бъдат дадени на концесия, обяви новият зам.-министър на транспорта от квотата на ДПС Юджел Атилла. "Вместо БДЖ да се чуди как да ги управлява, по-добре частна фирма да инвестира в тях и да организира търговските дейности върху площ, от която държавата може да печели много добри концесионни възнаграждения", отбеляза зам.-министърът.

Старият терминал на летище София ще работи още пет години

в. Сега

Чартърните, бизнесполети и low cost на авиокомпаниите ще продължат да кацат на стария терминал на летище София дори след пускането на новия пътнически терминал. Това заяви за "Сега" изпълнителният директор на столичния аеропорт Калин Барзов. Предишният транспортен министър Николай Василев твърдеше, че сградата на стария терминал остава за администрацията на летището. Новият трябваше да е готов на 31 август, но това не стана. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че компанията - изпълнител на проекта "Щрабаг", ще бъде санкционирана с 0.1% от стойността на незавършените дейности. Старият терминал ще работи паралелно с новия поне още пет години, добави Барзов.

Спират със закон старите таксита

Забраняват коли над 15 г. от догодина, регистрират само нови

в. Стандарт

Старите таксита излизат в пенсия. Още догодина ще бъдат спрени колите, които са над 15 години. След 2007 г. ще се возим на жълти автомобили, които са произведени поне преди 10 г. Забраната на старите возила ще стане с промяна в закона за автомобилните превози, съобщи транспортният зам.-министър Георги Петърнейчев.

Той допълни, че друго ограничение предвижда при първа регистрация таксиметровата кола да не бъде по-стара от 4 години. Промените са свързани с изискванията за по-голяма безопасност. Те ще намалят и броя на нелегалните таксита, които в момента са твърде много, посочи още Петърнейчев. Предишният транспортен министър Николай Василев забрани старите таксита с наредба, но тя бе отменена от Върховния административен съд.

 

Нерви и "Мрежата заета" в деня на аванта на МТел

в. Новинар

С яко говорене и късане на нерви бе съпроводен денят на аванта, отпуснат вчера от "Мобилтел" на абонатите му. По предварителни данни разговорите са били 7 пъти повече от нормалното, но претоварената мрежа предизвика огромно недоволство.

"Звъня сутринта на сина ми, за да си поговорим надълго и нашироко, той обаче ми вика: "Мамо, затваряй, аз съм към "Глобул", разказва на познат продавачка на вестници на автобусна спирка в София. "Аз също съм към "Глобул", но днес си извадих старата карта на МТел, отвръща й мъжът. Подобни разговори можеха да се чуят навсякъде из София и страната вчера заради отпусната аванта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 08.09.22 г.
fallback