fallback

Спряха делото срещу сделката за Бояна филм заради закъсняло обжалване

Ако днешното определение не бъде обжалвано в седемдневен срок, пътят на Ню Имидж към Киноцентъра остава отворен

16:48 | 16.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Corbis

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите на “Бавария филм” ООД и “Драгон Интернешънъл Студиос България Лимитед” срещу решение на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП) от 24.06.2005 г., с което за участник, спечелил конкурса за продажба на 446 426 броя акции, представляващи 95% от капитала на “Бояна филм” ЕАД, е определено “Ню Имидж България” ЕООД.

Съдът прекрати производството по делото заради подадена жалба от спечелилия Бояна филм кандидат - “Ню Имидж България” ЕООД, в която се казва, че двете компании нямат законово право да оспорват сделката. Делото срещу решението на АП, с което Ню Имидж спечели 95% от капитала на Киностудиото срещу 12,2 млн. лв. и инвестиции в размер на 30,5 млн. лв., беше насрочено за 9 ноември. То обаче няма да се състои, освен ако днешното определение не бъде обжалвано в седемдневен срок и съдът се произнесе в полза на обжалващите.

В молба, внесена във ВАС на 15.07.2005 г., АП е изложила подробно мотивирано становище, че жалбата на “Бавария филм” ООД е просрочена и като такава следва да се остави без разглеждане. На 29.07.2005 г. във ВАС е постъпила и молба от “Ню Имидж България” ЕООД за прекратяване на производството, "тъй като и двете жалби са просрочени". Съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за ВАС, срокът за подаване на жалба срещу индивидуален административен акт е 14-дневен и започва да тече от съобщаването му. От данните по делото се установява, че съобщението за атакуваното решение е изпратено по факс на 24.06.2005 г. в 16.43 ч. на адвокат Сергей Пенев - упълномощен български представител на “Бавария филм” ООД. Съобразно Гражданския процесуален кодекс, срокът за обжалване на решението започва да тече от следващия ден (25 юни) и изтича на 8 юли 2005 г. Жалбата на “Бавария филм” ООД е депозирана в АП на 11 юли 2005 г., с оглед на което се явява просрочена.

По отношение на жалбата на “Драгон Интернешънъл Студиос България Лимитед” съдът констатира, че жалбоподателят не е участник в процедурата по проведения публично оповестен конкурс за продажба на “Бояна филм” ЕАД. Окончателната оферта на този жалбоподател не е отворена и съответно не е разгледана, а той не е обжалвал отстраняването си. Това означава, че компанията не може да обжалва решението на АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 11.09.22 г.
fallback