fallback

Преглед на печата за 10 април

08:10 | 10.04.19 г.

Вече ще плащаме безконтактно стоки до 50 лева без ПИН

в. Сега

Mastercard съобщи, че от 12 април вдига от 25 на 50 лева лимита за безконтактни плащания без въвеждане на ПИН код. Това означава, че всеки притежател на карта Mastercard и Maestro ще пазарува до 50 лева по съвсем лесен начин - с едно доближаване на пластиката до ПОС устройството. Удвояването на лимита е в отговор на бързия ръст на безконтактните плащания у нас - 151% само за последната година.

Близо 300 ВЕИ фирми се готвят за протест

в. Сега

274 фирми от ВЕИ сектора са в протестна готовност, защото заради държавни решения са на ръба на фалита. Те търпят щети от 2015 г. насам, но никой не предприема мерки, за да ги компенсира. В резултат около 1800 души са заплашени да останат без работа, става ясно от съобщение на Съюза на европейските производители на зелена енергия. Казусът е отпреди близо 5 г., когато изкупните цени на тока от ВЕИ централите със средна мощност от 50-60 киловата, изградени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), бяха намалени с промени в Закона за енергетиката по т.нар. "схеми за подпомагане". Заради т.нар. двойно финансиране - изкупна цена и финансиране от ЕС, през 2015 г. ЕК отказа да признае плащания за общо 28 млн. евро. Още тогава обаче собственици на централите заявиха, че със заявлението за ползване на евросредствата са декларирали, че токът им ще се изкупува на преференциални цени и това било записано и в договорите им с ЕРП-тата.

Имигрантите ни наляха 4 млрд. лева в икономиката

в. Монитор

Близо 4% или 3.8% от БВП на страната идва от паричните преводи, които правят нашенци от чужбина. За миналата година общата сума на изпратените до нас пари е почти 2.4 млрд. долара или 4 млрд. лева. Извън тези парични преводи има пренасяне на пари в брой, чийто размер не е ясен. Сумата е прогнозна и е изчислена на базата на данни от МВФ, официалната национална статистика и националната банка.

За 2018 г. страните с ниски или средни доходи са достигнали рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9.6% спрямо 2017 г., когато те са били 483 млрд., сочат данни на Световната банка.

Строежът нажилища бележи сериозен ръст

в. Труд

Жилищното строителство в големите градове нараства с бързи темпове. А основната причина за това е ръстът в търсенето на апартаменти и къщи. Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в София през 2018 г. са се увеличили с 26,3%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През миналата година в столицата са издадени разрешения за строеж на 1045 къщи и кооперации с 14,7 хил. жилища в тях и разгъната застроена площ (РЗП) от 1,8 млн. кв.м, показват данните на националната статистика. За сравнение, през 2017 г. в София е разрешено строителството на 849 жилищни сгради с почти три пъти по-малко жилища – 5337, и около три пъти по-малка обща разгъната застроена площ – 664 хил. кв.м.

Близо 18 000 проверки за незаконен риболов извършени през 2018 г.

в. 24 часа

17 640 проверки за незаконен риболов са извършени по пристанища, в търговската мрежа, рибовъдни стопанства и водоеми за любителски риболов. Това стана ясно по време на консултативния съвет по рибарство, който се проведе днес в министерство на земеделието, храните и горите, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Министър Румен Порожанов посочи, че всички отговорни институции трябва да полагат сериозни усилия в борбата срещу незаконния риболов. Броят на констатираните административни нарушения е 1 125 бр. Издадени са 973 бр. наказателни постановления, от които 755 бр. са влезли в сила. В резултат на контролните дейности са иззети 95 километра мрежи и 10 615 кг риба, от която почти 4,5 тона е дарена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 29.08.22 г.
fallback