fallback

Industry Watch: Трудът на работещите в София е най-скъпият в страната

Според изследването сред най-големите градове, най-високи са средните заплати в София (над 700 лв.). Средните заплати в Пловдив и Стара Загора са над 600 лв.

13:16 | 16.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Corbis

Цената на труда в София е най-висока спрямо останалите части на страната. В Пловдив трудът е средно с около 18% по-евтин от столицата, а във Варна – с около 7 на сто. Най-евтин е трудът в Ямбол – с 28% по-малко от този в София. Това показват данните от доклада Biggest Cities Review – част от серията изследователски продукти на Industry Watch, реализиран в партньорство с Витоша Рисърч. Относително близки са цените на наемния труд в София, Варна и Бургас, които са и най-високите в България. По-голяма част от обяснението за разликата в цената на труда се базира на разликите в материалната производителност. Трябва да се има предвид и по-значимата международна интегрираност на някои градове, основно по линия на туризма, което създава повишено търсене на труд.

Сред най-големите градове, най-високи са средните заплати в София (над 700 лв.). Средните заплати в Пловдив и Стара Загора са над 600 лв., а в останалите основни градове заплатите са около средните нива за страната – 500 лв. на месец. Данните за средната заплата от 500 лв. в България вероятно малко надценяват реалните заплати, но все пак дават горната граница на такава оценка.

Единствено във Варна цената на жилищата, измерена в труд, е по-висока от тази в София. Част от обяснението са трансферите на доход от чужбина, които притъпяват стимулите за предлагане на труд в по-малките градове в селекцията на Industry Watch – това поддържа труда относително скъп в Шумен, Хасково и Сливен. Друга част от обяснението се съдържа в продажбата на активи на чужденци, което увеличава относителната цена на имотите. Най-показателен е примерът на Варна, но това се отнася и за градовете Бургас, София и Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 01.09.22 г.
fallback