fallback

Преглед на печата за 6 април

09:12 | 06.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващите изненадващо променят изискванията за шеф на КПКОНПИ

В. Сега

Бъдещият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да не е задължително юрист, а да е възможно да е човек от върховете на службите за сигурност. Такова предложение за промени в антикорупционния закон са направили неочаквано между първо и второ четене бившият вече шеф на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов и депутатът от ДПС Хамид Хамид, предава lex.bg.

Предложението на Кирилов и Хамид е внесено вчера и засяга единствено изискванията към стажа на председателя на антикорупционната комисия. Според действащия закон шефът на комисията задължително „има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж“.

Нова вълна мигранти по балканския маршрут

В. Сега

След двугодишно затишие отново се задава мигрантска криза на Балканите, съобщава bTV. Край Солун вече се събирали хиляди бежанци, които искат да тръгнат към Западна Европа по Балканския маршрут след анонимен призив в социалните мрежи.

Бежанците се групирали край лагера "Диавата" край Солун. Те възнамеряват да потеглят към границата със Северна Македония, а оттам и към Европа. Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди мигрантите, че нелегалното прекосяване на границите е рисковано и опасно.

Над хиляда бежанци и мигранти напуснаха лагера "Диавата" до Солун и направиха опит да се отправят към границата със Северна Македония. Полицейски части прекъснаха движението по пътя към Идумени и използваха сълзотворен газ, за да принудят мигрантите да се завърнат обратно в лагера. Бежанците се настаниха на палатки и отказват да се подчинят на властите, разказва и БНР. Сред протестиращите имало много майки с деца. Исканията на мигрантите са да ги допуснат да се придвижат до Германия.

Регионалното министерство е смятало да прилага масово поправката "Артекс"

В. Сега

Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството около казуса със строителното разрешение на небостъргача на "Артекс Златен век" става все по-абсурдна. Противно на уверенията на депутатите и на самата министърка, че новите по-дълги срокове за валидност на строителните разрешения важат само занапред, Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ е възнамерявало системно да прилага закона с обратна сила за всички заварени случаи. Според МРРБ всички големи строежи - първа и втора категория, през миналата година са били в хипотеза на автоматично удължени от закона строителни разрешения.

Това се разбира от скандалното писмо на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, пратено до инвеститора "Кристела" (в последствие преименуван на "Артекс Златен век") по повод изтичането на разрешението за строеж на небостъргача. Към момента не е ясно дали това е облагодетелствало някого извън "Артекс Златен век", не е ясно и как ще се прилага законът занапред при какофонията от юридически тълкувания.

НЕК поиска почти 20% поскъпване на тока

В. Сега

Националната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за бита и за малките фирми от 1 юли. Това съобщава специализираният сайт 3e-news, като се позовава на доклад на електрическата компания.

В него е записано, че прогнозната средна покупна цена на тока за регулирания пазар от 1 юли е 151.52 лв. за мегават и е по-висока от утвърдената за текущия период с 19.4%. Засега това е най-високото заявление, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. В края на месеца предложения за нови цени подадоха и трите ЕРП-та, които настояват за повишение на цените между 2 и 9%. Все още не са известни предложенията на АЕЦ "Козлодуй", ЕСО и др., макар те да са внесени в регулатора още в края на миналия месец.

Хаос в туризма заради касовите апарати

В. Труд

Част от туристическия бизнес обмисля да “емигрира” в чужбина заради промените в Наредба Н-18, която изисква от бранша да регистрира онлайн магазини и софтуера си за управление. Десетки хотели вече са се регистрирали, но нито една компания, която предлага софтуерни услуги на туроператори не го е направила. На въпрос, отправен на годишната среща на Тревъл Академи в София, как ще работят туроператорите, ако нито една компания не регистрира софтуер за тях, представители на НАП ги посъветваха да говорят със своите доставчици и да ги убедят да го направят.

Гърция лансира идеята за балканска банка за развитие със седалище в Солун

В. 24 часа

Създаването на нова инвестиционна организация със седалище в Солун, която да подкрепя проекти, насочени към съвместното развитие на Балканите, спомена като възможност гръцкият вицепремиер и министър на икономиката и развитието Янис Драгасакис на Първия балкански форум в Солун днес, съобщи АНАМПА, цитирана от БТА. Форумът е организиран от гръцкото подминистерство на Македония и Тракия.

Драгасакис предложи участващите министри и представители на организации от Балканите да решат да бъде създаден пакет от проекти от общ приоритет, за да бъде потърсено финансиране.

Защо Абрамович разпродава акции

В. Стандарт

Милиардерът Роман Абрамович разпродава "на пожар" акции от свои компании. Преди дни той и съдружникът му Александър Абрамов изтъргуваха 1,25% от книжата на „Норилск никел“ на Московската фондова борса, съобщи Forbes. Предлаганата цена бе 13 450 рубли на акция, при котировки от 14 380 рубли. Продажбата бе извършена от  Кипърската компания Crispian Investments Limited на Роман Абрамович и съдружника му Абрамов.

Разпродаването на 2,7 милиона акции от “Норил никел“ на 13 март, и то толкова спешно,  породи спекулации и слухове, които се подсилиха и от факта, че милиардерът прие цената на една акция да е със 7.5% по-ниска от пазарната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
fallback