fallback

Преглед на печата

08:23 | 16.09.05 г.

Горива и цигари по-скъпи заради новите акцизи

в. Сега

Средно с 2,6% ще поскъпнат горивата заради повишаването на акциза върху тях от началото на 2006 г., прогнозира зам. финансовият министър Георги Кадиев пред членовете на бюджетната комисия в парламента. Пак заради акциза цената на най-масовите цигари "Виктори" ще се повиши с около 19%, т.е. с 30 ст.

Бюджетната комисия прие проектозакона за акцизите, внесен от предишното правителство. Това е вторият закон на НДСВ, който комисията приема въпреки различията вътре в нея, с уговорката, че ще бъдат изгладени между 1-о и 2-о четене.

Топлофикациите спешно смятат нови цени

Поскъпването на парното ще е от 5% до над 14%

в. Сега

Повечето топлофикационни дружества в страната спешно смятат какво увеличение на цената на парното и топлата вода да поискат от енергийния регулатор за предстоящата зима, показа проверка на "Сега". Онзи ден председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Константин Шушулов заяви в парламента, че природният газ ще поскъпне с 25% от 1 октомври. Неговата стойност формира между 60% и 70% от крайната цена на топлоенергията.

"Ние вече поискахме от регулатора едно съвсем минимално увеличение на пределната цена - от сегашните 42,18 лв. за мегаватчас на 43 лева. Сега с тия цени на природния газ ще трябва пак да смятаме", заяви шефът на плевенската топлофикация Пламен Гетов. Същото заяви и шефът на бургаската Петър Русев. Там сегашната цена е сходна - 42,40 лв.

Всеки втори мрази държавата

в. Стандарт

Всеки втори българин не вярва на държавата. Това сочат данните от проучване на Би Би Си, проведено в 68 страни. Според него 55% от сънародниците ни казват, че не могат да разчитат на политици, военни, полицаи и духовници. Само 5 на сто от българите вярват на политиците. Военните се ползват с 9% доверие, колкото и началниците в полицията. Като цяло източноевропейците са много по-мнителни от жителите на Западна Европа, гласи проучването.

Половината от анкетираните в нашия регион не вярват на властта. Недоверчивите в Западна Европа са едва една трета, сочат данните от изследването. Повечето източноевропейци не вярват, че държат съдбата си в свои ръце. За разлика от тях 61% от жителите на Западна Европа са уверени, че сами могат да променят живота си. Най-големи оптимисти са във Великобритания, Дания, Ирландия и Норвегия.

Барозу не обещава, че ще влезем в ЕС през 2007-а

Председателят на Еврокомисията призова страната ни да ускори реформите

в. Новинар

Искаме България в Европейския съюз, но не можем да кажем точно кога. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като разговаря с президента Георги Първанов в Ню Йорк в рамките на срещата на върха на ООН в сряда вечерта. Барозу не се ангажира, че в годишния доклад за напредъка на България Брюксел ще препоръча да се спази датата за членство 1 януари 2007 година.

Европейската комисия ще направи честна оценка на това какво България е направила и с какво още трябва да се справи, за да стане пълноправен член, каза той. България трябва да ускори необходимите действия, за да изпълни всички критерии за членство в ЕС, стана ясно от думите на Барозу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback