fallback

Силно търсене на жилища ново строителство в столицата

Очакванията са след общинските избори, към края на годината, строителите да са повишили цените с 5 до 10%

12:12 | 15.09.05 г.

Снимка: Corbis

Рязко нарастване на интереса към покупка на жилища ново строителство в началото на месеца отчитат данните от регистрирани клиенти в „Адрес недвижими имоти”. Купувачите са с 35% повече от тези в първите десет дни на август и дори с 13% повече от тези през същия период на 2004 г.

Поради слуховете, че предстои спад на цените, клиентите не бързат да купуват. В същото време всички нови проекти в Южните и Източни райони на столицата се появяват на ценови нива равни или по-високи от тези на изграждащите се в момента сгради, на етап втора или трета плоча, коментират наблюдатели.

„Инвеститорите пробват по-високите нива и няма фактори, които да ги накарат да отстъпят от тях. Ние работим с доказани инвеститори, които имат ясни бизнес планове, те не са заложили в тях спад на цените, съответно не могат да си го позволят. От друга страна имат осигурено финансиране и могат да си позволят да изчакат”, казва Димитринка Костадинчева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”. Влияние в тази посока ще окажат и нарастващите цени на строителните материали и увеличението от 20% на цените на парцелите, на който бяхме свидетели преди 6 месеца.

От друга страна, въпреки че строителството изглежда повсеместно, все още не е задоволено най-активното търсене на жилища с цена до 35 000 евро. Клиентите, които фиксират район и не са склонни да отстъпят от него, няма да имат голям избор, тъй като жилищата с добро изложение с квадратура от 65 до 75 кв.м. се продават на идеен проект, още преди старт на строителството.

Очакванията на Димитринка Костадинчева са след общинските избори, към края на годината, строителите да са повишили цените с 5 до 10%. Трендът в този сегмент е възходящ от 2 години, няма фактори, които да обуславят спад на цените поне в следващите две, защото непрекъснато расте броят на хората, които искат да си купят нов имот с високо качество.

Според различни данни в столицата в момента се продават над 1,5 млн. кв. м. жилищна площ, но само 35% от тях са с квадратура, разпределение и етаж, които масовият купувач търси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 23.08.22 г.
fallback