fallback

Брокери: В най-скоро време ще станем свидетели на нови рекорди на БФБ

В сряда SOFIX отбеляза седми пореден ръст, след като се повиши с 12,62 пункта, или 1,5%, до 854,08 пункта. Широкият BG40 добави 2,45 пункта, или 1,89%, до 131,87 пункта

18:14 | 14.09.05 г.

Илюстрация: Corbis

Investor.bg за пореден път попита брокери и анализатори какво е мнението им за движението на БФБ-София. Конкретният въпрос, който им отправихме, е: Кога можем да очакваме нови рекордни стойности от борсовите индекси и какви ще са причините за новите поскъпвания на акциите?

Климент Рудински, брокер от ИП Булброкърс АД

„Вероятно бичите настроения на инвеститорите на Фондовата борса ще се запазят през следващите няколко седмици. Оптимизмът определено е голям и ако той бъде подплатен с добри корпоративни новини в края на октомври, (когато се публикуват тримесечните отчети), както и с положителна оценка в Доклада на Европейската комисия (който трябва да излезе на 24 октомври), можем да сме свидетели на нови рекорди.“

Велизар Благоев, анализатор на ИП Маклер – 2002 АД

„Има стара италианска поговорка, която гласи: ”Светът сам си се движи”. Същото е валидно и за пазара - той следва своя собствен пулс и ритъм. Мисля, че е по-правилно да следваме движенията на пазара, вместо да се опитваме да ги предсказваме и да обременяваме възприятието си за борсата чрез нашите очаквания и гадаене на причините, които движат пазарния механизъм. Новите върхове са въпрос на време според мен, точните дати на бъдещите екстремуми едва ли са от особено значение“.

Станимир Саръстов, анализатор на Маккап Брокърс

„Продължавам да смятам, че BG40 ще достигне ново рекордно равнище още преди края на септември. SOFIX най-вероятно ще продължи да изостава, тъй като за разлика от BG40 не е толкова представителен за пазара. Причина за последващите поскъпвания очаквам да бъдe постепенното елиминиране на рисковата премия, която инвеститорите калкулираха в цените по време на политическата криза около съставянето на новото правителство и свързана с недоверието в кабинет начело с БСП. Отделно все още има значителен паричен ресурс, който предстои да бъде инвестиран в пазара, а доста компании не са дооценени справедливо от инвеститорите“.

Петко Вълков, анализатор на Бенч Марк Финанс

"Повишението и на двата индекса отразява най-правилно позитивните настроения на борсата. Въпреки това инвеститорите трябва да внимават повече, тъй като липсват конкретни предпоставки за подобни рекорди, а точно такива бяха и коментарите около активността на търговията през февруари и след това всички знаем какво последва. От друга страна обаче, все повече започват да се търгуват очаквания за подобряване на резултатите към края на третото тримесечие. Това се отнася най-вече за летните туристически дружества."

В сряда SOFIX отбеляза седми пореден ръст, след като се повиши с 12,62 пункта, или 1,5%, до 854,08 пункта. Широкият BG40 добави 2,45 пункта, или 1,89%, до 131,87 пункта. Максималните си стойности индикаторите отбелязаха съответно на 25 февруари за SOFIX (932,44 пункта) и 10 март (133,36 пункта) за BG40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 28.08.22 г.
fallback