fallback

Община Варна издаде втора облигационна емисия за 7,7 млн. евро

16:46 | 14.09.05 г.

На 13 септември 2005 г. община Варна издаде втората си емисия необезпечени облигации, с номинална стойност от 7,7 млн. евро. Водещ мениджър и поемател по сделката е Райфайзенбанк (България) ЕАД, съобщиха от финансовата институция.

Емисията е за срок от 5 години, при годишен фиксиран купон от 6.50%, платим на всеки 6 месеца. Първоначалното записване на емисията се осъществи под формата на първично, частно предлагане към институционални инвеститори съгласно процедура по ЗОП.

Номиналната стойност на една облигация е 1000 евро. Предвид силния инвеститорски интерес Райфайзенбанк( България) ЕАД записа изцяло предложения номинал при цена 1065.50 евро и ефективна доходност от 4.44 % годишно.

От началото на 2005 г. до сега, Райфайзенбанк (България) ЕАД успешно структурира и пласира, като водещ мениджър 7 емисии облигации на обща стойност 85 млн. евро. Облигационна емисия на община Варна е третото общинско финансиране чрез дългови ценни книжа с номиниран инвестиционен посредник и поемател Райфайзенбанк (България) ЕАД през 2005 г.

Емитирането на общински облигации в САЩ и страните от ЕС е съвременна широко използвана форма за осигуряване на допълнителен, дългосрочен ресурс на конкурентни цени, за покриване на бюджетния дефицит на щати, провинции и общини. За България това е един сравнително нов финансов механизъм, от който са се възползвали няколко общини.

През 2002 г. община Варна е първата община, която реализира успешно емисия общински облигации на вътрешния капиталов пазар с номинал 3 млн. евро. Тази втора емисия на общината бе реализирана за изключително кратки срокове – по-малко от 2 работни дни, за което допринесе присъдения на община Варна благоприятен кредитен рейтинг и усилията на избрания инвестиционен посредник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
fallback