fallback

Мобилтел обяви техническия старт на UMTS мрежата си

Мобилтел има пазарен дял от 62% и обслужва над 3,3 млн. абонати

16:08 | 14.09.05 г.

Мобилтел обяви техническия старт на UMTS мрежата си, поддържаща услуги от трето поколение, като видео разговори и гледане на телевизия и видеоклипове на екрана на телефона. На пресконференция пред журналисти бе представено техническото функциониране на тези услуги, като беше осъществена връзка както в София, така и в Австрия.

Все още обаче услугата не се предлага в търговските центрове в страната. На въпрос на Investor.bg дали услугата официално ще стартира до края на годината Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел, заяви, че услугата ще стартира "съвсем скоро".

За момента технологията работи само в София чрез 40 хъба, като от началото на следващата година ще започне изграждането на мрежа и над другите големи градове.

Винацер не уточни и стойността на инвестициите в UMTS мрежа в страната до момента, както и броя на очакваните потребители, като добави, че в момента се проучва какво ще е търсенето и се подобрява мрежата.

Няма да е нужна смяна на номера за използването на новата мрежа, нито на SIM картата, отбеляза директорът. Потребителите няма да доплащат за услугата, а единствено за видеоразговорите.

Винацер не даде конкретен отговор на въпроса дали ще паднат цените на другите услуги като EDGE и GPRS, като заяви, че в момента се обмислят нови тарифи. Над 500 лв. ще струват телефоните, поддържащи UMTS, заяви директорът.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) e високоскоростна безжична технология, специално разработена за услуги, които се нуждаят от висока скорост за предаване на данни. По този начин става възможно изпращането на видеоклипове, осъществяването на видеоразговори в реално време, видеконференции и др.

На 1.04.2005 г. на редовно заседание Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ взе решение, с което определи “Мобилтел” АД за дружеството, спечелило публичния търг с тайно наддаване за издаване на лицензията от клас А за мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS.

“Мобилтел” АД предложи цена от 78 млн. лв., а другият претендент за лицензията - БТК АД, оферира 76 млн. лв.

На 30 март 2005 г. КРС проведе публичен търг с тайно наддаване, който стартира при първоначална тръжна цена от 70 млн. лв. и фиксирана стъпка за наддаване от 2 млн. лв. 

На 14.07 2005 г. стана ясно, че Телеком Аустрия е финализирал сделката по придобиването на най-големия български мобилен оператор Мобилтел. Австрийската телекомуникационна компания придоби 100% от българския оператор срещу 1,6 млрд. евро, както бе според подписания на 1 юни договор за покупка на акциите. Продавач на акциите на Мобилтел е консорциум от австрийски и международни финансови инвеститори. 

В момента Мобилтел има пазарен дял от 62% и обслужва над 3,3 млн. абонати, според данни на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
fallback