fallback

Изграждането на хранилище за ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй започва догодина

Проектът за ново хранилище е свързан с цялостната стратегия за безопасно управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци

10:40 | 14.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

През 2006 г. ще започне изграждането на хранилище за сухо съхранение на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) в АЕЦ"Козлодуй", съобщи изпълнителният директор на централата Иван Иванов, цитиран от Dnes.bg. Проектът се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Търгът за изпълнител е спечелен от германския консорциум RWE NUKEM GNB, който ще наеме за подизпълнители български фирми, посочи Иванов.

Очаква се до края на годината да бъдат уточнени всички спорни въпроси по техническата обосновка на безопасността и проектът да бъде представен за обществено обсъждане по отношение на оценката за въздействие върху околната среда.

Иванов уточни, че съгласно договора и графика, хранилището трябва да бъде завършено през 2009 г. Според него има известно закъснение, но то не е фатално, тъй като по междуправителствена спогодба с Русия периодично за там се транспортират повече от 300 касети годишно с отработено гориво. 

Хранилището ще съхранява 2800 касети с ОЯГ за срок най-малко 50 години. Проектът е на стойност 48,7 милиона евро и се финансира от Фонда за подпомагане на извеждането от експлоатация на ядрени реактори. Досега във фонда са събрани 70 млн. лева, уточни Иванов.

Проектът за ново хранилище е свързан с цялостната стратегия за безопасно управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци, каза Иванов. Според него обаче за България остава актуален въпросът за изграждане на национално хранилище за погребване на радиоактивните отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
fallback