fallback

ЕК: Няма сериозно изоставане на България в данъчната и митническата сфера

Еврокомисарят Ласло Ковач препоръча да бъде повишена събираемостта на данъците и особено на ДДС

14:13 | 13.09.05 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на финансите Пламен Орешарски и еврокомисарят Ласло Ковач; снимка: Министерство на финансите

Няма сериозно изоставане по ангажиментите на България към Европейския съюз в областта на данъчната и митническата политика. Това каза еврокомисарят по данъчна политика Ласло Ковач на пресконференция за резултатите от посещението му у нас.

По думите на Ковач законодателството в областта на данъците и митниците се развива по-добре, отколкото подготовката за практическото му изпълнение, като еврокомисарят препоръча усилия в тази посока. Не мога да кажа, че в моята област има ангажименти, които не са изпълнени или които са пречка за присъединяването към този момент, посочи еврокомисарят.

Работата трябва да продължи в посока приемането на Закона за акцизите и установяването на Националната агенция по приходите. Българското правителство е оптимист и Законът за акцизите, който предстои да бъде гледан в парламента на второ четене, ще бъде приет до есента, каза Ковач.

Той препоръча да бъде повишена събираемостта на данъците и особено на ДДС.

Освен това според него трябва да бъде засилен митническият контрол, както и да се опростят митническите процедури.

„Европейската комисия смята, че митниците днес имат две основни задачи - да улесняват законната търговия и да гарантират сигурността на вътрешния пазар на ЕС“, заяви Ласло Ковач.

За пореден път страната ни получи препоръка да полага повече усилия за борба с корупцията, а също и с аудиопиратството. Ковач изрази притеснението си от факта, че в България все още се произвеждат пиратски дискове или такива се внасят през страната ни за страните-членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
fallback